- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ирански политичар: БРИКС има важну улогу у енергетици, технологијама и космосу

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2024
Пратите нас
БРИКС ће играти важну улогу у енергетском сектору, односно у производњи, транспорту и потрошњи енергије, као и у новим технологијама и аерокосмичкој области, присуство организације може се проширити на Индијски океан и Персијски залив, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Ирана за економску дипломатију Мехди Сафари.
„Најважнији проблем представљају три питања: први је производња енергије, други – транспорт енергије и трећи – потрошња енергије. Могу рећи да ова три питања решава БРИКС“, рекао је Сафари.
Ирански дипломата је нагласио да, захваљујући чланству Индије, Русије и Ирана, БРИКС може да игра важну улогу у областима као што су енергетика, технологија, аерокосмичка област, транзитни коридори, присуство у водама Персијског и Оманског залива и Индијског океана, глобална трговина и висока технологија.
Сафари је додао да ће чланство Ирана у БРИКС-у пружити овој организацији огроман потенцијал у области транзита, енергетике, конкретно нафте и гаса и нових технологија.
„Приступање Ирана БРИКС-у пружиће овој организацији огромне могућности. Једна од њих је транзит, друга је енергетика, било да је у питању нафта или гас, трећа су нове технологије и научна област“, рекао је Сафари.
Сафари је нагласио да су Шангајска организација за сарадњу (ШОС) и БРИКС највећи произвођачи и потрошачи нафте и гаса, због чега је БРИКС тржиште које обухвата скоро половину света, док је ШОС тржиште на регионалном нивоу, које само по себи може имати утицај, и „то је ситуација у којој су сви на добитку“.
Према његовим речима, Иран не види потребу да се придружи Светској трговинској организацији (СТО), јер су регионалне организације попут БРИКС-а, ШОС-а, Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Организације за економску сарадњу, чији је Иран члан, заправо сличне СТО.
Сафари је оценио и да ШОС, као и БРИКС, треба да иде путем дедоларизације и трговине националним валутама.
Учавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Самит БРИКС
Нове чланице БРИКС: Ово је тек почетак великог пута
Заменик иранског министра спољних објаснио је да трговина у националним валутама са Русијом, Казахстаном и низом других земаља „може да постане добра основа за своп трговину“ и нагласио да је „своп, у суштини, дедоларизација“.
Други начин реализације идеје дедоларизације би, према његовим речима, могло да буде да Нова развојна банка БРИКС-а стори фонд различитих валута у којем би била усвојена јединствена валута. На основу тога, биће могуће узети кредит код банке и обављати трговинске послове, закључио је Сафари.
На самиту БРИКС-а у Јужној Африци у августу 2023. године, председник те земље Сирил Рамафоса саопштио је да су чланице те организације одлучиле да позову Аргентину, Египат, Етиопију, Иран, Саудијску Арабију и УАЕ да постану пуноправне чланице БРИКС-а. Аргентина је касније одустала од учешћа. Нове земље званично су постале чланице ове организације 1. јануара 2024. године.
ШОС је међународна организација основана 2001. године. Укључује Индију, Иран, Казахстан, Кину, Киргизију, Русију, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија и Монголија, а земље-партнери: Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка.
Самит БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2024
РУСИЈА
Путин о председавању Русије БРИКС-ом: Транспарентност и узајамно уважавање интереса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала