Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ево шта нам се спрема: Британци „окупирају“ Косово док се Америка и ЕУ не преброје

© AP Photo / Matt DunhamЗастава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Очекивано је било да ће се Велика Британија бавити Косовом и Метохијом док су ЕУ и Америка заузете изборима у свом дворишту, јер они имају истоветну политику по овом питању. Британија не може да натера државе ЕУ које нису признале Косово да то ураде, али може да Аљбину Кутију да ветар у леђа да настави са етнички чишћењем Срба на КиМ.
Ово је мишљење др Александра Лукића из Института за политичке студије на изјаву британског министра спољних послова Дејвида Камерона који борави у Приштини, и који је оданде поручио да ће „Велика Британија помоћи такозваној држави Косово да је признају земље које то до сада нису учиниле, као и да буде признато у међународним институцијама“.

Британци на „замени“

Лукић сматра да ће Британци бити „задужени“ за Косово док Европска унија и Америка буду заузете изборима у свом дворишту.
„Англосаксонска западна страна има истоветну политику и ту се само смењују Немачка, Америка и Британија као председавајући у неком телу. То ја тако видим а у суштини је то иста политика и зато не треба никога да чуди одакле бивши британски премијер на Косову у ово време,“ сматра Лукић.
С друге стране каже да је и очекивано уплитање Британије у косовску причу, с обзиром на њихов досадашњи допринос покушају стварања независног Косова.
„Дакле, ништа ново, у питању је само континуитет деловања западних држава према Србији и нашем суверенитету и то је по мени непријатељско деловање. Ми са Британијом од одласка Џона Мејџора немамо неке пријатељске односе, а знамо и какав је став имао Тони Блер у свему око Косова и Метохије али и по питању НАТО агресије на Србију 1999. године. Довољно је да се сетимо да су хтели да нас у Уједињеном нацијама прогласе за геноцидан народ са резолуцијом око Сребренице коју је зауставио руски вето ,“ подсећа наш саговорник.

Јачи притисак на Србе

Лукић такође сматра да сама Британија не може да утиче на промену става по питању статуса Косова у државама које не признају Косово, из простог разлога што те државе то нису учиниле јер на својим територијама имају потенцијално сличну причу.
Он, међутим, истиче да се истовремено већ дуже од годину дана на Косову и Метохији, посебно на Северу, дешава терор над Србима од стране Приштине уз прећутни благослов Запада.
"Можемо да очекујемо да ће Британци дозволити Аљбину Куртију да појача притисак на Србе на КиМ како би дошло до што масовнијег исељавања. Тамо су косовски специјалци и британски Кфор и то ојачан. Север је претворен у гето и може да постане само већи гето,“ упозорава Лукић и додаје да је јасно да се њиховим понашањем крши и међународно право и Резолуција 12 44, као и суверенитет и територијални интегритет државе Србије.
Иначе, Камерон је током посете Приштини подсетио да је Британија ове године послала на Косово и Метохију још више од 600 британских војника као и да је поносан на успех британске трупа у саставу Кфора.
Погледајте и:
Дејвид Камерон - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
СРБИЈА
Камерон: Лондон ће помоћи тзв. Косову да га признају и друге земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала