- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Летонија: Депортација следи за 1.167 Руса

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаПоглед на Ригу
Поглед на Ригу - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Више од хиљаду руских држављана суочиће се са депортацијом из Летоније, јавила је агенција ЛЕТА, позивајући се на Летонску канцеларију за држављанство и миграције.
„Према последњим информацијама, депортација из Летоније прети за 1.167 руских држављана који нису испунили услове измена Закона о имиграцији и нису поднели захтев за боравишну дозволу за живот у земљи“, прецизира се у саопштењу.
У Канцеларији су навели да је у децембру 2023. године саопштено да би 1.213 руских држављана могло бити депортовано, али се касније испоставило да је 46 људи већ напустило земљу.
Према подацима ове институције, међу онима који би могли бити протерани има уједначен број мушкараца и жена, а 789 Руса је старије од 60 година.
Директор канцеларија Мајра Розе признала је да ће процес депортације Руса из Летоније бити „веома сложен и оптерећујући“.
Према њеним речима, у првој фази од грађана Русије ће се тражити да објасне зашто не одлазе, а у фебруару ће та објашњења бити размотрена и оцењена. Ако Руси не напусте Летонију у року од 30 дана након налога за депортацију, почеће принудна депортација.
Влада Летоније је у августу 2022. одлучила да продужи привремене боравишне дозволе Русима само у изузетним случајевима, а да им издаје дозволе за стални боравак само ако до септембра 2023. положе испит из државног језика на нивоу који није нижи од А2. Од испита су ослобођена лица млађа од 15 и старија од 75 година. Према изменама имиграционог закона, Руси су имали могућност да поново полажу летонски испит до 30. новембра, у ком случају им је важење боравишне дозволе продужено до краја 2023. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала