- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија забринута: Догађаји у Црвеном мору – пројекција насиља у Гази

© AP Photo / Mass Communications Spc. 2nd Class Moises SandovalАмерички десантни брод у Црвеном мору
Амерички десантни брод у Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
Пратите нас
Догађаји у Црвеном мору представљају пројекција насиља у Појасу Газе, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Он је казао да је Русија озбиљно забринута због ситуације у Црвеном мору, те да су трговачки путеви који пролазе у том подручју изузетно важни за међународну трговину и играју главну улогу у одржавању стабилности и просперитету светске економије.

„Проблем са обезбеђивањем слободе пловидбе у Црвеном мору и Аденском заливу развија се на тако алармантан начин као део шире слике. Мислим да је мало вероватно да ће неко од наших колега негирати чињеницу да је оно што се догађа у Црвеном мору директна пројекција насиља у Гази, где већ три месеца траје жестока операција Израела“, рекао је Небензја.

Како је истакао, ескалација се примећује и на другим окупираним палестинским територијама, као и на граници Израела и Либана.

„Није тајна да су у региону Блиског истока изузетно разочарани због тога што све ово време САД, које прикривају акције Израела, држе остале чланице Савета безбедности као таоце и не дозвољавају да се усвоји резолуција која захтева хитан прекид ватре. Изнова и изнова користећи право вета, Вашингтон поткопава све напоре за пружање хуманитарне помоћи Палестинцима и обе резолуције СБ УН које су усвојене за то време – резолуције 2712 и 2720 – у суштини остају нереализоване“, објаснио је он.

То, по речима Небензје, у арапском свету изазива гнев који поприма тако опасне облике као што су акције Хута у Црвеном мору.

Претња за бродове у Црвеном мору

Након ескалације палестинско-израелског сукоба у Појасу Газе, јеменски побуњеници (Хути) саопштили су да ће изводити нападе на израелску територију и да неће дозволити бродовима који су повезани са њима да пролазе кроз воде Црвеног мора и Баб ел-Мандебу све док се не заврши операција у палестинској енклави.
Као одговор на то америчке власти су саопштиле да намеравају да покрену операцију „Просперити Гардијан“ у Црвеном мору како би осигурале слободу пловидбе и безбедност бродова. Поред САД, у операцији би требало да учествују Бахреин, Велика Британија, Данска, Шпанија, Италија, Канада, Холандија, Норвешка, Сејшели и Француска.
Погледајте још:
Брод у Црвеном Мору - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2023
СВЕТ
Хути изазвали хаос у Црвеном мору који би могао да траје месецима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала