- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Фрапантни резултати истраживања у Црној Гори: Власт окренута ка Западу, а народ срцем уз Русију

CC0 / Balkan Photos / Црна Гора и Русија - илустрација
Црна Гора и Русија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Америка и НАТО се код грађана Црне Горе вуку по прашини по питању популарности, док су, према резултатима најновијег истраживања јавног мњења, мишљење и став према Русији фрапантно различити у позитивном смеру , каже политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.
Према истраживању које је у Црној Гори спровела Нова српска политичка мисао, испоставило се да грађани ове земље не подржавају прозападни курс државних власти, као и да су већински на страни Русије како по питању неподржавања санкција, тако и по питању сукоба у Украјини.

Црногорци срцем уз Русију не уз Америку

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић и уредник Нове српске политичке мисли, чији центар је и радио ово истраживање, за Спутњик каже да дели мишљење да је у Црној Гори став грађана дијаметрално супротан у односу на званичну политику коју ова држава води.
„Запад јесте политички и институционално у потпуности преузео игру и води главну реч у Црној Гори и то се види по разним аспектима, али у кључном аспекту се то није десило. Некако ставови и расположење грађана у смислу вредносног опредељења и оријентације су отприлике какви су и били – не на страни Запада,“ коментарише Вукадиновић.
Какао каже, уочљива је условно речено нека врста мирења са статусом кво, односно, грађани Црне Горе се на неком површинском нивоу мире са стањем у опредељености власти у земљи, али суштински резултати испитивања су показала да НАТО и Америка нису „мезимци“ Црногораца.
„То говори о атмосфери и клими која постоји у Црној Гори где већина грађана не подржава ниједну ставку у политичкој агенди Америке и НАТО пакта уопште."

Велика разлика између политике и грађана

Како каже, налаз је фрапантан, а посебно је упадљиво то да је 71 одсто грађана Црне Горе против санкција Русији.
„Мислим да је таква ситуација, рецимо, и у Грчкој по питању ових тема - и тамо су власт и опозиција биле сасвим на другој страни од суштинског мишљења грађана, и тамо власт прати тај западни наратив док је расположење грађана потпуно другачије,“ подсећа Вукадиновић.
Истраживање је рађено у периоду од 22. новембра до 2. децембра на узорку од 1.000 пунолетних испитаника Црне Горе, а како су показали резултати, увођење санкција Русији подржава само 17 одсто, док је за цензуру руских медија свега 7,8 одсто испитаника.
Испитаници су поларизовани по питању НАТО, а на питање која земља би требало да буде најближи партнер Црне Горе, највећи број грађана одговорио је да су то Србија и Русија.
Како су показали резултати истраживања, 51,5 одсто грађана сматра да су САД и НАТО криви за рат у Украјини, док многи (40,5 одсто) верују да ће као победник из тог сукоба изаћи Русија.
Гласачко место у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
РЕГИОН
Ново истраживање: Трећина Црногораца се изјашњава као Срби, за рат у Украјини криве САД и НАТО
Попис становништва - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2023
ДРУШТВО
Објављени први резултати пописа у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала