- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Министарство: Прве анализе показале да нема промена у квалитету воде након акцидента на Дунаву

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVIĆВисок водостај Дунава код Новог Сада.
Висок водостај Дунава код Новог Сада. - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Министарство заштите животне средине саопштило је вечерас да су прве анализе показале да након акцидента на Дунаву нема промена физичко-хемијских особина воде.
''Прве анализе узорака воде реке Дунав, након акцидента насталог услед потонућа барже 'Лола - 5' која је превозила азотно ђубриво, показала је да нема промена органолептичких особина воде ове реке (боја, мирис и видљиве отпадне материје), односно да су параметри у оквирима I и II класе квалитета површинских вода'', саопштило је Министарство.
У саопштењу се додаје да је Агенција за заштиту животне средине током данашњег дана вршила ванредно узорковање воде реке Дунав на профилу Нови Сад у 07.30, 10.30, 13.30 и 16.20 часова.
Резултати првих анализа показали су да су се у прописаним границама кретале вредности општих физичко-хемијских параметара као што су пХ вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, амонијачни азот, нитрати, нитрити, ортофосфати, укупан фосфор и хемијска потрошња кисеоника.
Узорци су допремљени у лабораторију Одсека за контролу квалитета воде и седимента у Новом Саду, како би се наставило са детаљнијим анализама на укупан органски угљеник, укупан азот и органски азот, чији се резултати ускоро очекују.
Министарство заштите животне средине наставиће да обавештава јавност о резултатима даљих анализа, који се прикупљају, додаје се у саопштењу.
Натоварена баржа "Лола - 5", коју је вукао немачки брод "Антониа" потонула је у 00.40 сати код Бачке Паланке.
До пловне незгоде је дошло када је брод ударио у стуб моста "25-Мај" који спаја граничне прелазе Бачка Паланка-Илок, на територији пловног пута реке Дунав у Републици Хрватској.
Погледајте и:
Речна полиција - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
ДРУШТВО
Инцидент на Дунаву: Брод ударио у мост код Бачке Паланке - потонула баржа, огласило се министарство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала