- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва је упозоравала: Америчка „ИТ армија“ у Украјини постала проблем и за Запад

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Русија је више пута упозоравала западне земље да ће „ИТ армија“, која се ствара у Украјини уз подршку САД, постати проблем и за њих, што се на крају и догодило, рекао је за Спутњик специјални представник руског председника за међународну сарадњу у области информационе безбедности Артур Лукманов.
„Што се тиче 'ИТ армије', у суштини је реч о скупу хакера и телефонских превараната који се углавном баве ситним крађама. Према нашим подацима, на територији Украјине налази се преко 1.000 'кол-центара' који се баве изнудом новца. Више пута смо упозоравали западне земље да ће 'ИТ армија' створена у инат Русији и из подршку САД пре или касније постати проблем за обичне Европљане. На крају се то и догодило“, рекао је Лукманов.
Он је подсетио са су у новембру 2023. године мађарске власти саопштиле да већина новчаних средстава, украдених у њиховој држави уз помоћ информационо-комуникационих технологија и путем телефонских превара, завршава у Украјини.
„Знамо да су опсег деловања и размере криминалних активности тих 'бораца за независност' много шири и да нису ограничени на Европу“, истакао је наш саговорник.
Лукманов такође констатује да је Украјина де факто постала полигон НАТО за тестирање метода борбе против Русије у дигиталном простору.
„Заиста, у последње две године руска информациона инфраструктура постала је мета редовних компјутерских напада. Већина је дошла са територије (Украјине) или у интересу режима Владимира Зеленског“, рекао је он.
Лукманов је закључио да је читава сфера информационе безбедности Украјине стављена под спољну управу западних покровитеља.
Погледајте још:
Хакер  - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2023
РУСИЈА
Американци смислили основ за употребу нуклеарног оружја - Русија спрема посебну војску као одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала