- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Писторијус на слободи девет година после убиства девојке

© AP Photo / Siphiwe SibekoОскар Писторијус
Оскар Писторијус - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Некадашњи јужноафрички параолимпијац Оскар Писторијус, који је пре 11 година, убио своју девојку Риву Стенкамп у свом дому, пуштен је на условну слободу. У затвору је провео готово девет година.
Јужноафрички власти нису изашле пред јавност са више детаља, једино што је познато јесте да је Оскар Писторијус напустио затвор у Преторији у раним јутарњим сатима.
„Можемо да потврдимо да је Оскар Писторијус пуштен на условну слободу, ефективно од 5. јануара 2024. године. Он је био примљен у систем казнено-поправних установа у заједници, а сада је код куће“, наведено је у кратком и штуром саопштењу.
Подсетимо, Писторију је 14. фебруара 2013. године у свом дому убио девојку Риву Стенкамп из ватреног оружја кроз затворена врата купатила, правдајући се и бранећи, да је мислио да је неко провалио у кућу и да је због тога из страха пуца.
Тужиоци су касније тврдили да је 29-годишња манекенка Рива Стенкамп после свађе побегла и закључала се у купатило, а да је Писторијус убио у налету беса.
Првобитно је чувени параолимпијац из Јужне Африке осуђен на убиство из нехата и добио је петогодишњу казну затвора, да би Апелациони суд затим преиначио пресуду и оптужио га за убиство. Оскар је прво добио шест година иза решетака, да би после жалбе тужилаштва био осуђен на 13 година и пет месеци затвора.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
СПОРТ
Јунак Јокић о „најлакшем шуту“: „Знао сам да ће ући“ /видео/
Ипак, изашао је после девет година. Писторијус је у несрећну девојку испалио четири хица, а као отежавајућу околност суд је истакао то што он није испалио хитац упозорења.
Писторијс ће живети у вили у околини Преторије, а испред његове куће већ се може видети полицијско возило.
Живеће према строгим условима условног отпуста, све док не истекне његова пуна казна у децембру 2029. године.
Џуд Стенкамп, мајка убијене Риве, изјавила је да је прихватила Писторијусово пуштање на слободу као део закона Јужне Америке.
„Да ли је било правде за Риву? Да ли је Оскар провео довољно времена у затвору? Никада не може бити правде ако се ваша вољена особа никада не врати и ниједна затворска казна неће вратити Риву. Ми који остајемо смо ти који служимо доживотну казну“, истакла је Џуд Стенкамп.
Репрезентативац Србије Душан Мандић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
СПОРТ
„Србија је пуна самопоуздања“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала