- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Побуна племена Навахо због скрнављења Месеца: НАСА носи посмртне остатке и ДНК на Земљин сателит

CC0 / rawpixel.com / Chaiwoot Pooh / Површина Месеца
Површина Месеца - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе ускоро ће лансирати своју прву свемирску летелицу у покушају меког слетања на Месец од времена Апола, у историјској сарадњи с приватним компанијама. Мисија укључује испитивање радијације на површини Месеца и пренос пошиљке која укључују кремиране остатке и ДНК који ће заувек остати на Земљином сателиту.
Астроботиков лендер Перегрин требало би да буде лансиран 8. jануара на ракети компаније United Launch Alliance која креће на своје прво путовање у склопу Насиног комерцијалног партнерства као би се уштедeo новац америчке свемирске агенције.
Компанија Celestis која такође учествује у мисији објавила је да је у њеној пошиљци 69 појединачних посмртних остатака, укључујући покојног творца Звезданих стаза Џина Роденберија, писца научне фантастике Артура Кларка и пса имена Индика-Нудл Фабиано. Како су нагласили, кремирани остаци остаће у лендеру.
Корисници ове услуге су платили почетне цене од 12.995 долара за транспорт, наведено је на сајту компаније.

Побуна домородачког племена: Скрнавите Месец

Народ Навахо, највеће америчко домородачко племе, изразило је забринутост због присутности кремираних људских остатака у летелици а потом на Месецу, а мисију су окарактерисали као скрнављење Месеца који има свето место у њиховој култури.
Вођа народа Навахо Буу Нигрен изразио је у писму званичницима Насе дубоку забринутост и разочарање позвао их да одложе лансирање.

"Месец има свето место у многим домородачким културама па и нашој", написао је Нигрен.

Наса се извинила и обвезала да ће се убудуће консултовати са Индијанцима, преносе медији.
Насин администратор за истраживање Џоел Кернс рекао да је међувладин тим договорио састанак с народом Навахо, али је нагласио да агенција није имала контролу над теретом свог приватног партнера.
„Врло, врло озбиљно схватамо забринутост народа Навахо и мислимо да ћемо наставити разговоре, рекао је Кернс новинарима, преноси портал Зимо.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала