- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Протест у Либану у знак подршке Палестинцима у Појасу Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Нападнут оперативни командни центар Хезболаха; Борељ путује у Либан

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 91. дан. Израелска војска саопштила да су израелске ваздушне снаге напале оперативни командни центар Хезболаха у Либану. Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ путује у Либан због ескалације тензија и страха да би Бејрут могао да буде увучен у сукоб на Блиском истоку.
Израел најавио нову фазу у рату тако што ће на северу Појаса Газе прећи на нов борбени приступ у складу с војним учинком на терену. Огласио се УН који је саопштио да је узнемирен због позива израелских званичника да Палестинци напусте Газу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:03 05.01.2024
Галант: Истиче време за дипломатске напоре за окончање тензија са Хезболахом
Изралески министар одбране Јоав Галант изјавио је да истиче време дипломатским напорима за окончање напетости између Израела и Хезболаха.
"Преферирамо пут договореног дипломатског решења, али се приближавамо тачки где ц́е се пешчани сат преокренути", рекао је Галант током процене ситуације у бази северне команде Израелских одбрамбених снага.
Тајмс оф Израел оцењује да је Галант тиме наговестио да Израел ускоро неће имати избора сем да покрене велику војну офанзиву против Хезболаха у Либану.
21:09 05.01.2024
20:00 05.01.2024
Израелска војска је саопштила да су израелске ваздушне снаге напале оперативни командни центар Хезболаха у Либану.
19:31 05.01.2024
Борељ у Либану, страх да Бејрут буде увучен у блискоисточни сукоб
Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ путује у Либан због ескалације тензија и страха да би Бејрут могао да буде увучен у сукоб на Блиском истоку.
Борељ ће се састати са председником парламента Набихом Беријем, премијером Наџибом Микатијем, министром за спољне послове и емигранате Абдалахом Бу Хабибом и командантом либанских оружаних снага генералом Џозефом Ауном, објављено је на сајту Европске уније.
Циљ посете је прилика да се разговара о свим аспектима ситуације у Гази и око ње, укључујуцћи њен утицај на регион, посебно ситуацију на израелско-либанској граници, као и важност избегавања регионалне ескалације и одржавања прилива хуманитарну помоћ цивилима, коју је Европска унија учетворостручила на 100 милиона евра.
19:27 05.01.2024
Лидер Хезболаха: Стиже одговор, не можемо седети мирни
Лидер Хезболаха Хасан Насралах рекао је да та организација не може да седи мирно усред рата док трају убијања, која, како је рекао, "неће проћи некажњено".
"Стиже одговор. Одлука је већ донета. Питања је само како ће се одвијати ствари на терену, то зависи од Алаха. Не можемо да останемо неми јер би то изложило цео Либан операцијама израелске восјке", истакао је Насралах након убиства заменика лидера Хамаса Салеха ел Арурија у Бејруту.
17:48 05.01.2024
17:20 05.01.2024
17:19 05.01.2024
Хезболах: Масакри у Гази прикривању неуспех израелске војске
Заменик председника Извршног већа либанског покрета Хезболах шеик Али Дамуш изјавио је да су израелски масакри и злочини почињени од Газе до Ирана, и атентати на вође "покрета отпора" у Либану и Ираку, покушаји да се надокнади неспособност и неуспех израелске војске.
"Непријатељ неће успети да надокнади своју неспособност нити да сломи вољу и непоколебљиви отпор нашег народа. Ако Израел, масакрима и убиствима лидера, жели да поткопа покрет отпора, онда је резултат којем сведочи читав свет да се присуство снага отпора на терену повећава, као и њихова популарност у Гази, Западној обалој и целој Палестини", поручио је Дамуш, преноси либанска телевизија Ел Манар.
Према његовим речима, атентати неће обезбедити Израелу слику победе, нити ће променити утиске израелског јавног мњења о неуспеху који је, како је оценио, задесио њихову војску у Гази, укључујући забринутост услед цене рата и погоршања економске ситуације у Израелу.
15:54 05.01.2024
15:51 05.01.2024
САД нуде 10 милиона долара за информације о Хамасовим финансијерима
Сједињене Америчке Државе нуде 10 милиона долара за информацију о пет спонзора Хамаса или било шта што би довело до ометања финансијских механизама палестинске милитантне групе, саопштио је данас Стејт департмент.
Понуда долази након четири пакета санкција које су САД увеле Хамасу, након што је палестинска милитантна група упала на југ Израела 7. октобра и убила 1.200 људи, отевши притом око 240.
15:34 05.01.2024
Број убијених Палестинаца у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра порастао је на 22.600, док је 57.910 људи повређено, саопштило је Министарство здравља у Гази.
Најмање 162 Палестинца су убијена, а 296 повређено у последња 24 сата у израелским нападима на Појас Газе, пренела је Анадолија.
"Израелске снаге су починиле 15 масакра над породицама у Појасу Газе, што је резултирало повећањем броја жртава за 162 и 296 повређених током протекла 24 сата", наводи се у саопштењу Министарства.
14:35 05.01.2024
Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ путује у Либан, где ће се састати са званичницима, као и командантом либанских оружаних снага и командантом снага УН у Либану.
Циљ посете је прилика да се разговара о свим аспектима ситуације у Гази и око ње, укључујући њен утицај на регион, посебно ситуацију на израелско-либанској граници, као и важност избегавања регионалне ескалације и одржавања прилива хуманитарну помоћ цивилима, коју је Европска унија учетворостручила на 100 милиона евра, објављено је у Бриселу.
14:34 05.01.2024
Немачка влада прати ситуацију на граници између Израела и Либана, где се сукобљавају израелске снаге и Хезболах, и упозорава на могућу ескалацију конфликта.
„Ризик од ескалације је веома реалан“, рекао је потпарол немачког Министарства спољних послова Себастијан Фишер. Он је додао да министар спољних послова Немачке Аналена Бербок у недељу одлази у Израел на састанак с колегом Израелом Kацом и председником Исаком Херцогом.
14:05 05.01.2024
13:31 05.01.2024
Више од 76.000 људи расељено је у Либану за готово три месеца свакодневних борби дуж либанско-израелске границе, саопштила је Међународна организација УН за миграције.
10:53 05.01.2024
Израелски борбени авиони гађали су положаје Хезбола на југу Либана.
07:34 05.01.2024
УН: Узнемирени смо због позива израелских званичника да Палестинци напусте Газу
Шеф Уједињених нација за људска права Волкер Турк изјавио је да је "веома узнемирен" због изјава високих израелских званичника у којима позивају Палестинце да напусте Газу.
"Веома сам узнемирен изјавама високих израелских званичника о плановима за пребацивање цивила из Газе у треће земље", написао је Турк на друштвеној мрежи Икс.
Он је додао да међународно право забрањује присилно премештање заштићених лица унутар или депортацију са окупиране територије, преноси "Ал Арабија".
Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен-Гвир позвао је у понедељак на промовисање "решења за подстицање емиграције становника Газе" и поновно успостављање израелских насеља у Појасу Газе.
Дан раније, крајње десничарски израелски министар финансија Безалел Смотрич такође је позвао на повратак досељеника у Газу, додајући да би Израел требало да "охрабри" око 2,4 милиона Палестинаца из енклаве да оду.
07:33 05.01.2024
Израелска војска формирала тим за истрагу околности напада Хамаса 7. октобра
Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви формирао је тим састављен од бивших војних званичника који би требало да истражи пропусте војске који су довели до напада групе Хамаса 7. октобра на јужни Израел.
Тим за истрагу чиниће, поред осталих, бивши начелник генералштаба војске Шаул Мофаз, бивши начелник Управе војне обавештајне службе Ахарон Зеви-Фаркаш, бивши начелник Јужне команде Сами Тургеман и бивши начелник Управе за операције Јоав Хар-Евен, преноси Тајмс оф израел.
До формирања овог тима за истрагу долази 90 дана после напада Хамаса, након чега је Израел објавио рат тој групи и почео операције у Појасу Газе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала