- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕКСКЛУЗИВНО Руски ратни извештач: Од Донбаса преко Сирије обрео се у Београду – ово није Холивуд

© Фото : Уступио Спутњику Саргон ХадајаСаргон Хадаја
Саргон Хадаја - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
Где је рат ту сам ја, каже у шали руски новинар Саргон Хадаја. Дуго ради за арапску редакцију тв канала РТ, прошао је бројна ратишта, био рањен, и отворено признаје да и после толико искуства са ратишта у Сирији и Донбасу и дан данас стрепи кад иде на новинарски задатак и да је компликовано кад треба извештавати о болу људи.
„Рат у било ком облику је страшан. Страшно је кад људи гину. Разарања су страшна. Страшно је све то гледати”, прича Хадаја за Спутњик.
Ближњима кад одлазимо ништа не говоримо него кад се враћамо. Кад идемо тамо сви су тихи, замишљени, а кад се враћамо смејемо се, причамо вицеве. Зато што је тешко, има различитих задатака, некад се иде близу линије раздвајања, некад на прву линију, некад залазимо јако далеко”, објашњава новинар.
Важно је, каже, што је с њим већ дуго уиграна група људи коју чине сниматељ Александар, помоћник сниматеља Кирил и којима верује и зна – шта год да се деси неће га оставити. Тако је било и кад је у Сирији рањен двапут, од гелера.

Активна одбрана Донбаса

Хадаја често одлази на новинарске задатке у Донбас, последњи пут, каже, био је пре месец дана.
© Фото : Спутњику уступио Саргон Хадаја Са њим у екипи су увек сниматељ Александар и помоћник сниматеља Кирил
 Са њим у екипи су увек сниматељ Александар и помоћник сниматеља Кирил  - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Са њим у екипи су увек сниматељ Александар и помоћник сниматеља Кирил
Ситуацију на фронту описује као стабилну – у току је активна одбрана, а у војној стратегији увек је боље бранити се него нападати, однос у губицима је тада, објашњава, један напрема три до један напрема пет.
“Украјинска страна је објавила тзв. контраофанзиву, покушавали су негде да се пробију и можда су негде освојили неко село, негде другде две кућице, али у суштини ситуација се нимало није променила. Задаци који се постављају пред руску војску се лагано спроводе.”
Кад је реч о расположењу међу руским војницима на фронту, каже да сви разумеју значај циљева за које се боре.
“Да ли су се уморили? Има и тога. Рат није игра, рат није филм, није Холивуд где су сви јунаци. Рат је то – има и губитка, и умора, треба и копати ровове, и хладно је, има и хероизма, наравно. Наша екипа је упознала више хероја Русије, обични војници који су добили највише војне ордене за хероизам”, наводи Хадаја.
© Фото : Спутњик уступио Саргон ХадајаХадаја је прошао и сиријско ратиште и јако добро познаје прилике у тој земљи
Хадаја је прошао и сиријско ратиште и јако добро познаје прилике у тој земљи - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Хадаја је прошао и сиријско ратиште и јако добро познаје прилике у тој земљи
У Украјини је дотле хаотично: док из ЕУ И САД кажу да понестаје пара за Украјину у Кијеву се међусобно оптужују министер одбране и председник:
„Жалосно је то, братска нам је Украјина, јер шта год ко причао, то су наши људи, словенски народ а дошли смо до тога да се тамо дешава све што се дешава: да су неонацисти на власти, да марширају под заставама против којих су наши дедови гинули“, наводи Хадаја и пита се да ли је могуће да је Запад мислио да може да направи од Украјине „војни бедем“, нагомила оружје за нацисте надомак Русије и да ће у Москви седети и тапшати им.

Руска војска обученија него икад

Резултат су, констатује, не само огромни губици Украјинаца које шаљу на фронт као топовско месо, него и то да је руска војска обученија него икад:
„Не треба заборавити да у Европи одавно није било тако великог рата. То је рат артиљерије, рат савремених технолошких средстава, дронова камиказа. Све се променило и све је друкчије. И они који мисле да умеју да ратују у Европи нек се двапут замисле зато што руски војник након што је провео две године у Донбасу разбуцаће сваку европску војску као звечку јер има борбено искуство.“
Запад мора да схвати да треба да поштује легитимне интересе Русије јер, како истиче Хадаја, она не тражи да се поштују њени интереси тамо негде у Мексику, него у њеном геополитичком простору.
© Фото : Спутњику уступио Саргон ХадајаДуго ради за арапску редакцију тв канала РТ, прошао је бројна ратишта и био је рањен
Дуго ради за арапску редакцију тв канала РТ, прошао је бројна ратишта и био је рањен - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Дуго ради за арапску редакцију тв канала РТ, прошао је бројна ратишта и био је рањен

Ако се запали Блиски исток Украјина ће изгледати као мачји кашаљ

Хадаја је прошао и сиријско ратиште, а будући да је напола Сиријац јако добро познаје прилике у тој земљи. Сретао се више пута и са сиријским председником Башаром Асадом – он макар никуд није бежао него је током сукоба седео у свом кабинету.
Захваљујући руској војсци, подсећа, Сирија је успела да сачува државност а сада је њено присуство главни фактор стабилности која тамо постоји, макар и да није идеална. Ипак, ситуација није лака јер, додаје Хадаја, проамеричке трупе курдских формација контролишу исток земље богат гасом и нафтом, а на северу се налазе турске трупе које су окупирале део Сирије.
© Фото : Спутњик уступио Саргон ХадајаХадаја често одлази на новинарске задатке у Донбас
Хадаја често одлази на новинарске задатке у Донбас - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Хадаја често одлази на новинарске задатке у Донбас
Сада се и ситуација која се развија на Блиском истоку, одражава на Сирију и веомба је експлозивна, а ако се запали Блиски исток, упозорава Хадаја, Украјина ће целом свету изгледати као мачји кашаљ.

На протестима у Београду мање људи него у московском метроу

У Београд је дошао да извештава о протестима опозиције, поводом информација да се дестабилизује земља по сценарију обојених револуција и Мајдана, али да се његов тим уверио да овдашње власти излазе с тиме на крај и да је “ситуација под контролом”.
Примећујући да је на протестима у Београду често било мање људи него на некој од московских метро станица, Хадаја се у чуду пита да ли су учесници тих окупљања, који су, како констатује, више проевропски настројени, заборавили бомбардовање Београда 1999.године.
„А ваљда је то радио НАТО, убијали су вашу децу. Људи можда лоше памте. Зачудило нас је узгред што има доста младих, можда лоше знају историју а можда су им ко зна шта обећали. Европљани то умеју: да много обећавају, онда да праве представу, а након тога да побегну. Видели смо то на примеру Украјине. Били смо на Мајдану 2013-2014. Тамо је било много обећања, а видимо до чега је све то довело”, наводи руски новинар.
© Фото : Спутњику уступио Саргон ХадајаСаргон Хадаја у студију Спутњика
Саргон Хадаја у студију Спутњика  - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
Саргон Хадаја у студију Спутњика
Оцењује да је покушај да се дестабилизује Балкан објашњив јер је Запад заинтересован за Србију, коју је прво порушио, а сад би и да је подели.
“А то што покушавају дестабилизацију, покушаваће и даље. Дестабилизовали су Блиски исток, Централну Азију, Источну Европу, за њих је то питање финансија, трговина оружјем је профитабилна. Али политика наметања, као што су то навикли САД И НАТО код многих више не пролази”, уверен је Хадаја.
Погледај и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала