- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко од званичника Црне Горе долази на прославу Дана Републике Српске

© Sputnik / Бобан НововићЦрногорска застава на бирачком месту у Подгорици
Црногорска застава на бирачком месту у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су у Бањалуку, на обележавање Дана РС, позвани “сви носиоци одређених функција у Црној Гори", међу којима су председник државе и Скупштине, Јаков Милатовић и Андрија Мандић. Међутим, како је напоменуо, да је знао да ће Милатовић изнети нефер оцене по том питању, позив му не би био упућен.
Милатовић је, наиме, у интервјуу "Вијестима" рекао да неће присуствовати прослави и да тиме показује његов однос "према целовитости БиХ, уважавајући оба њена ентитета, и РС и Федерацију БиХ".
Додик каже да Милатовићу не би ни слали позив да су знали да ће имати "тако груб одговор" и да позивницу сигурно неће упутити следеће године.
"Потпуно је немушто да то правда неком борбом за целовиту Босну. Ако би могао да сагледа, онда би видео да је РС од Дејтона саставни део БиХ, односно да чини 49 одсто њене територије која је легитимно призната у Дејтонском мировном споразуму. Тако да не знам ни што му је била потребна та опсервација. Али, у сваком случају, послао је јасну поруку... Онај ко поштује нас, и ми ћемо га поштовати, а онај ко не поштује - немамо ни ми никаквих разлога”, нагласио је Додик у изјави за „Вијести“.
Он је додао да Милатовићеве оцене нису "фер и коректне", и да је црногорски председник могао да каже да неће да дође у Бањалуку без упуштања у дијалог.
Председник РС стога најављује да би Милатовићу потенцијално могло бити онемогућено да дође у посету БиХ.
Додик није могао да прецизира ко је све добио позивницу и да ли је међу њима и црногорски премијер Милојко Спајић, рекавши да није део протокола који шаље позиве.
Како је навео, не зна ко ће из Црне Горе доћи у Бањалуку 9. јануара, али верује да ће то бити "они који уважавају Дејтонски споразум и чињеницу да је РС легална и легитимна уставна категорија у БиХ“.
"Поштујемо наше пријатеље који ће доћи, поштујемо и оне који неће доћи из неког разлога, али немамо разлога да поштујемо оне који негативно коментаришу", рекао је Додик.
"Вијести" наводе да им из Скупштине Црне Горе нису одговорили хоће ли Мандић ићи на обележавања Дана РС, као ни из Владе да ли је Спајић добио позивницу и, ако јесте, хоће ли у Бањалуку.
Позивницу, како је листу речено из Владе, нису добили потпредседници Алекса Бечић и Момо Копривица.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала