- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како су орао и лав вековима чували идентитет Срба | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
Какву је улогу имао грб у очувању идентитета српских владарских породица Немањића, Лазаревића, Бранковића и Котроманића, како је успео да опстане током османске владавине – за Спутњик откривају аутори изложбе „Орао, лав и крин – Хералдика средњовековних српских земаља” Јанко Врачар и Дејан Дошлић.
Да ли ће вештачка интелигенција заменити архитекте, хоће ли цртеж урађен оловком на папиру у ери рачунара бити заборављен, шта недостаје данашњим архитектама да створе градове у којима је могуће живети пријатно и по мери човека – питамо Слободана Малдинија, коаутора недавно отворене изложбе „Архитекта као цртач и сликар“.
Шта нам све откривају рукописи које је сакупљао и од уништења и заборава спасио свештеник и академик Радослав Грујић, а због чега је заборављен његов рад на очувању културне баштине - за „Орбиту културе“ говори начелник Археографског одељења Народне библиотеке Србије Владан Тријић.
Колико чојство као врлина живи у нашем народу и колико је – а нарочито деци – потребно данас да се напајају најсветлијим примерима из прошлости – за Спутњик објашњавају Милена Ковачевић, ауторка књиге за децу „Буди човек – примери чојства код Срба“ у којој су приказани примери одбране других од себе, од Карађорђа до наших дана и Александар Миљевић, главни уредник и власник издавачке куће „Добро дете“.
А шта се крије из наслова новог романа „Ниоткуда с љубављу“ који је, после хрватске, однедавно и пред српском публиком, да ли се пажња коју је ово дело изазвало тиче неких извануметничких или ипак и пре свега најбољих књижевних разлога – питамо нашег писца из Загреба Ђорђа Матића.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Како су орао и лав вековима чували идентитет Срба | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала