- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Божићна литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви /видео/

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
У Храму Христа Спаситеља у Москви одржана је Божићна литургија коју је служио патријарх московски и целе Русије Кирил.
Руски патријарх је поручио да празник Рођења Христовог учи да ће вера у Бога довести до победе и да владавина зла не може бити вечна.
„Сваки црквени празник нас подсећа да је Бог свемоћан, да је Бог победио ђавола, да је у лику Господњем побеђено људско зло. Наша вера је оптимистична, у њој не може бити малодушја, страха од тешкоћа, а често и од неке видљиве превласти зла. Ако је Бог са нама, онда је с нама истина, са нама је победа. Свему томе нас учи празник Рођења Христовог“, рекао је патријарх Кирил.
Током литургије, поглавар Руске православне цркве поклонио се икони Тројице Андреја Рубљова која се налази у витрини, а која је дан раније достављена у Саборни храм из Сверуског уметничког научно-рестаураторског центра.
Ремек-дело древног руског иконописа, икону „Света Тројица“, или „Гостољубље Аврамово“, Рубљов је насликао у 15. веку за Тројице-Сергијеву лавру, где се налазила до 20-их година 20. века. После револуције 1929. године, икона је пренета у Државну Третјаковску галерију. Током прославе 600 година од проналаска моштију Светог Сергија Радоњежког 2022. године, икона је стављена на поклоњење у Сергијеву лавру.
Иначе, Храм Христа Спаситеља је највећи у Русији овог типа и у њему може да стане око 10.000 људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала