- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Варшава жели ескалацију - ракете могу да долете и до Пољске

© Михаил ФомичевРуска хиперсонична ракета Ју-51
Руска хиперсонична ракета Ју-51 - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2024
Пратите нас
Реагујући на позив Варшаве да се Украјини доставе западне ракете дугог домета за нападе на Русију Москва је упозорила да пројектили могу да долете и до Пољске.
Експерти истичу да испорука оружја Кијеву не доприноси решавању конфликта мировним преговорима, већ његовом распламсавању и ескалацији и подсећају да је Русија поуздано заштићена системима ПВО и ПРО.
Владимир Јераносјан, експерт руског Бироа за војно-политичке анализе и капетан првог ранга у резерви, каже да је овде реч о немачким ракетама "таурус", које украјинске власти већ месецима захтевају од западних савезника. Домет ових ракета је 500 километара, али мало је вероватно да би се Кијев усудио да лансира ове ракете дубоко у руску територију, на пример, да гађа Москву, јер би то повукло озбиљне геополитичке последице и жестоку одмазду.
Немачка није званично одбила да пошаље ракете Украјини, али је јасно ставила до знања да се ракете тренутно неће слати. Конкретно, Берлин је поручио да није спреман да промени став о испоруци ракета дугог домета "таурус", али "пажљиво прати развој ситуације“.
"Овде треба истаћи да су крстареће ракете "таурус" сличне ракетама 'сторм шедоу', британско-француске производње. То су авионске ракете дугог домета и прилично брзе, иако су субсоничне. Овде се ради о скупом програму и зато Берлин не жели да тек тако троши новац", каже Јераносјан.
Експерт додаје да је цена једне такве ракете око 2,5 милиона долара, па би испорука таквих пројектила папрено коштала.
"Таурус" се може лансирати на исти начин као и британски "сторм шедоу", које Украјина већ користи. Другим речима, може се лансирати из авиона Су-24 модификованих за ове задатке.
"Су-24 је модификован за 'сторм шедоу' и њих имају, али у врло малом броју - чак се не мере ни ескадрилама. Истичем, не планира се испорука таквих ракета из Немачке, а судећи по изјавама руководиоца Бундесвера чак ни Немци немају довољно муниције на залихама", наводи експерт.
На опаску шта ће њима пројектили када имају заштиту Американаца, Јераносјан каже да чак ни Сједињене Државе не могу да произведу довољно муниције, имајући у виду интензитет борбених дејстава у Украјини.
Како наводи, украјинске снаге потроше пет до седам хиљада граната калибра 155 милиметара дневно, а цела америчка војна индустрија месечно произведе 12 до 20 хиљада. То значи, додаје експерт, да Американци са целом својом месечном производњом могу да "поткрпе" Украјинце тек за 3-4 дана сукоба.
"А да постигну обим производње од 800 хиљада комада муниције годишње Американци могу тек 2027. године. Ако се упореди са Северном Корејом која производи 1,5 милиона комада муниције годишње онда је јасно колико је амерички финансијски капитал 'прогутао' производњу", каже Јераносјан.

Америка разорила Европу

Јеронсјан истиче да ни укупна производња пројектила у Европи није довољна да надомести украјинске губитке, а да су најаве Запада да ће Украјини до марта испоручити милион артиљеријских граната и пројектила само "празна обећања" - уверавају их да ће им помоћи како би Кијев наставио да учествује у прокси рату против Русије зарад интереса англосаксонаца, САД и Велике Британије.
Јераносјан подвлачи да су САД испуниле свој циљ - Европа је разорена, дошло је до деиндустријализације, инфлација је галопирајућа, стандард живота Европљана је у паду, безбедност је угрожена.
Што се Пољака тиче, подсећа експерт, они су послали Украјини старе совјетске тенкове Т-72 у количини од 201 тенка, а Американци им то нису надоместили - заузврат су добили само 24 америчка "абрамса". Дали су и две ескадриле авиона Миг-29, а заузврат нису добили - ништа.
Чак и ако Немачка пристане да испоручи "таурус" Украјини њихов број ће бити прилично ограничен, с обзиром да је произведено укупно 500-600 таквих пројектила. Последњи је произведен 2012. године, а о обнављању производње још нема говора.
Осврћући се на изјаву пољског министра спољних послова Радослава Сикорског, који је позвао Запад да се на руске јаке ракетне нападе одговори пооштравањем санкција и испоруком више ракета дугог домета, јер тобоже "то је језик који Путин разуме", руски експерти оцењују да су такви апели "сулуди", подсећајући да се тим тоном не разговора са нуклеарном силом и земљом која има ракете које могу да лете око земљине кугле и погоде сваки циљ.
Подсећајући да Русија изводи нападе на војне циљеве Оружаних снага Украјине као одговор на дејства Кијева и нападе на руске цивилне објекте, експерти истичу да Запад наоружавањем Украјине само одлаже почетак мировних преговора и завршетак сукоба.

Пољаци претендују на део Украјине и Белорусије

Док пољски министар спољних послова сматра да би Кијеву требало послати ракете дугог домета како би се гађали руски командни центри и ракетни силоси и да треба појачати санкције против Москве како Путин не би могао да прави ново оружје, пољски министар за обавештајну службу Томаш Семоњак признаје да Варшава никада не може имати такву војску, какву имају њени "потенцијални противници", и то из демографских разлога. Он није прецизирао на кога је мислио, али је јасно да алудира на Русију, коју сматра главном претњом.
У том контексту, Семоњак је рекао да Пољска треба да има одличну обавештајну службу, како би компензовала то што не може имати бољу војску од противника.
"Овде се ради о симетричним методама рата који Пољаци воде против Русије и Белорусије дуже од 20 година, а истакли су се 2020. године током покушаја државног пуча у Белорусији, који је извршен уз помоћ пољских специјалних служби и конкретно Информационо-психолошког оперативног центра у пољском граду Бидгошчу", наводи експерт.
Он такође подсећа и да је Пољска, која је означила и Белорусију као непријатељску државу, пребацила људе у Минск који су требали да организују провокације, а такође је прошлог лета повећала снагу своје армијске групе на граници са Белорусијом на 10.000 људи, поставила додатну опрему и послала снајперисте.
Пољски лидери, судећи по свему, рачунају да под НАТО "кишобраном" оформе коалицију како би се умешали у украјински сукоб и повратили, како они сматрају, своје историјске територије – данашњу западну Украјину, а такође и две регије белоруске територије за које сматрају да им припада, заборављајући да су значајан део својих западних територија добили захваљујући Совјетском Савезу и одлуци Јосифа Стаљина.
Од почетка руске специјалне операције у Украјини Пољска је почела активно да ради на јачању војних капацитета, а медији су писали да се та земља спрема за потенцијални војни сукоб. У том циљу радило се на обнављању склоништа, а власти су најавиле и изградњу нових. Спуштена је и старосна граница за све оне који желе да прођу војну обуку, а активно се ради и на војној пропаганди.
Варшава је чак затражила од Вашингтона америчко нуклеарно оружје, док је сада већ бивши премијер Матеуш Моравјецки изјавио да ће Пољаци временом у то убедити своје НАТО савезнике.
Пољска кује планове и о стварању једне од најјачих војски у Европи, а план Варшаве је да повећа број војника на минимум 300 хиљада до 2035. године. Тренутно, војска броји 193.000 војника.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала