- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни системи БМ-21 Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Харкову и Одеси, у неколико украјинских области ваздушна опасност

Пратите нас
Руски обавештајци су уз помоћ дронова ФПВ уништили минобацачку посаду Оружаних снага Украјине у острвској зони делте Дњепра. Јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава допутовала је у посету Украјини. Представници три немачке партије заложили су се за испоруку пројектила Таурус Украјини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:47 07.01.2024
У Одеској области одјекнуле су експлозије, пишу украјински медији.
22:26 07.01.2024
Украјинске снаге су током протекла 24 часа 22 пута гранатирале ДНР, рањена су два цивила, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.
Како се наводи у саопштењу, гађани су Горловка, Кијевски, Кировски и Петровски округ Доњецка и Старомихајловка.
22:24 07.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Одеској, Сумској и Полтавској области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
21:47 07.01.2024
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
РУСИЈА
Руски дипломата: Криза у Украјини открила америчке планове за слом Русије
21:30 07.01.2024
Градоначелник Харкова Игор Терехов саопштио је на Телеграму да је у граду одјекнуло неколико експлозија.
Према онлајн карти украјинског Министарства за дигиталне трансформације, ваздушна опасност је на снази у Николајевској, Дњепропетровској и Харковској области Украјине, као и у делу Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.
20:50 07.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Николајевској и Херсонској области Украјине.
19:29 07.01.2024
За време украјинско-руског сукоба погинуло је и тешко рањено око 500 хиљада украјинских војника, изјавио је бивши генерални тужилац Украјине Јуриј Луценко.
По његовом мишљењу, објављивање тачних података о губицима допринеће даљој мобилизацији.
„(Војни врх земље) мора да наведе број погинулих Украјинаца. Другачије се не могу из зоне комфора извући милиони оних који се крију иза неких бајки да може да служи свако ‘осим мене’. Мора се искрено рећи – 500 хиљада (губитака), о којима се сада прича, ако се подели на месеце – то је 30 хиљада месечно. И онда ћемо отприлике разумети шта се дешава на фронту – ово је са убијенима и тешко рањенима“, рекао је Луценко за телевизију „Прјамој“.
Он је позвао власти, односно председника Украјине Владимира Зеленског, главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и министра одбране Рустема Умерова, да „јасно кажу истину народу“.
Према речима бившег тужиоца, на тај начин ће бити отклоњена сва питања о томе да ли је мобилизација потребна. Он је такође критиковао информативну политику на националној телевизији која је, према његовом мишљењу, имала за циљ сакривање и извртање чињеница.
„Да, то ће бити шок. Али, на крају крајева, управо је такав шок донео пола милиона у војне одсеке 24. фебруара“, нагласио је он и додао да је телевизија сувише дуго „уљуљкивала становништво да нема претње“.
Зеленски је на конференцији за новинаре 19. децембра 2023. саопштио да му се обратио Генералштаб Оружаних снага Украјине са захтевом да се мобилише додатних 450-500 хиљада људи. Украјинска влада је крајем децембра у парламент унела предлог закона о мобилизацији. Њиме се, између осталог, предлаже да се укине служење војног рока, одлагање мобилизације за инвалиде треће групе, да се војни обвезници обавежу да се региструју електронски, прођу лекарски преглед и дођу у војни одсек у време и на место наведено у позиву. Доња старосна граница за мобилизацију смањена је са 27 на 25 година.
17:35 07.01.2024
Председавајући Представничког дома америчког Конгреса Мајк Џонсон оптужио је Белу кућу за недостатак стратегије о украјинском сукобу.
„Шта је крајњи циљ у Украјини? Која је наша стратегија?“, упитао је он током гостовања на телевизији „Си-Би-Ес“.
Џонсон је подсетио на амерички државни дуг од 34 билиона долара, напомињући да је финансирање Кијева веома „озбиљно питање“.
Он је додао и да је писмено, јавно и приватно тражио од председничке администрације информације о стратегији Вашингтона, али они нису одговорили на његов апел. Без одговора ће бити „веома тешко“ одобрити даљу доделу средстава Украјини, нагласио је Џонсон.
Крајем децембра амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је о предаји „финалног“ пакета војне помоћи од 250 милиона долара Украјини за 2023. годину. Како је упозорила Бела кућа, тиме се исцрпљују средства која су јој на располагању за подршку Кијеву. Нових испорука оружја и муниције неће бити док Конгрес не одобри додатна средства.
16:50 07.01.2024
Серп-ВС5Д анти-дрон систем - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Руски „комарци“ масовно нападају украјинску војску
16:25 07.01.2024
Јапан ће у фонд НАТО-а унети 37 милиона долара за испоруку система за откривање беспилотних летелица Украјини, саопштила је јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом у Кијеву.
16:11 07.01.2024
У обнављању Донбаса остварен је колосалан резултат, само је тако моћна држава као што је Русија могла да дâ нови изглед Маријупољу. Његов данашњи изглед такође представља важан пример за друге становнике републике како ће изгледати њихови градови, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин за Спутњик.
Он је истакао да су радови који су извршени већ омогућили да се сада види потпуно другачији изглед Маријупоља.
Према његовим речима, ово је фактички потпуно нови град.
Пушилин је додао да се школе и болнице такође обнављају у складу са руским стандардом.
„Неколико четврти Маријупоља је потпуно ново. И то је прави сигнал за друге наше градове, где радови у таквим размерама још нису почели“, објаснио је он.
Он је прецизирао да се ради о Доњецку, Макејевки, Горловки и Јасиновати.
Друга важна област је поправка путева коју, према његовим речима, „регион уопште није видео у таквим размерама“.
Хиљаду двеста километара путева доведено је у нормалу. То је озбиљно и то се види. Ови радови се настављају и само се убрзавају“, закључио је он.
13:11 07.01.2024
Оборен дрон изнад Брјанске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:48 07.01.2024
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
▪на купјанском правцу одбијена су четиринапада Оружаних снага Украјине, поражене су бригаде територијалне одбране, погинуло је више од 50 војника. На краснолиманском правцу губици непријатеља су износили око 55 људи;
▪на доњецком правцу укупни губици непријатеља износили су више од 300 погинулих и рањених војника, 4 оклопна возила, самоходни топ „Цезар“, француске производње, америчка хаубица М119, као и складиште муниције;
▪На јужнодоњецком правцу, бригаде Оружаних снага Украјине поражене су у подручју Новомихајловке, Старомајорског, Угљедара. Снаге Кијева су изгубиле око 130 војника, погођени су тенк, трипољска система Краб, две британске хаубице ФХ-70, складиште муниције;
▪Украјински губици на запорошком правцу износили су око 40 војника, тенк, два борбена возила, херсонском на правцу – више од 35 људи;
▪ Системи ПВО оборили су два авиона украјинског ратног ваздухопловства - Су-25 и Су-27. Поред тога, током дана је пресретнуто је 14 пројектила система Хајмарс и Ураган и 6 противбродских ракета Нептун.
10:12 07.01.2024
Експлозија у Дњепропетровску, јављају украјински медији.
Други детаљи нису познати.
09:45 07.01.2024
Лидер Хришћанско-социјалне уније, премијер Баварске Маркус Зедерзаложио се за испоруке крстарећих ракета Таурус у Кијев.
Украјина, пошто добијетакво оружје, „моћи ће да одбија сталне нападе беспилотних летелица и ракета“, рекао је он на конференцији своје партије у некадашњем манастиру Сеон у Баварској. Према речима политичара, ово је „једина шанса да Украјина нађе нову храброст и да Руси не победе“. Он тврдио да би се Немачка и Европска унија суочиле са „стварним безбедносним проблемом“, ако Русија победи, Сједињене Државе почну да се држе подаље од међународних криза.
У суботу је неколико представника владајућих Зелених, Слободне демократске партије и опозиционе Хришћанско-демократске уније позвало да се Кијеву испоруче ракете Таурус. У исто време, поједини немачки политичари су чак отворено говорили у прилог гађању циљева у Руској Федерацији.
08:16 07.01.2024
Министарка спољних послова Јапана Јоко Камикава допутовала је у посету Украјини, саопштило је Министарство спољних послова те азијске земље.
Камикава ће присуствовати предаји опреме за електрификацију Кијеви и разговарати са украјинским колегом Дмитријем Кулебом.
08:14 07.01.2024
Три особе су повређене у гранатирању болнице у Доњецку, рекао је градоначелник града Алексеј Кулемзин.
08:14 07.01.2024
У гранатирању Херсона оштећен је важан инфраструктурни објекат и територија фабрике, саопштио је шеф регионалне војне администрације Александар Прокудин.
08:11 07.01.2024
Оружане снаге Украјине прешле су све границе, гађањем Белгорода и Доњецка, одговор Русије је оштар, рекао је шеф ДНР Денис Пушилин у интервјуу за Спутњик.
„Радимо, веома напорно, овај рад у војном смислу добија на замаху – гађањем војних циљева“, рекао је он.
Како је Пушилин истакао, одговор не би требало да погађа цивиле - „мајке са децом“.
„Ово је тежак задатак, али није први пут да се ми, Русија, наша земља суочавамо са тим и уверен сам да ћемо се изборити са тим“, рекао је он.
Шеф ДНР је подсетио да је република на мети гранатирања од 2014. године, али то није натерало њене становнике да „престану да буду људи“. Губитак људскости могао би да резултира много озбиљнијим последицама по Русију, истакао је он.
„Ако бисмо користили методе нашег непријатеља, по чему бисмо онда ми били бољи од нашег непријатеља, против чега се онда боримо?“, истакао је он.
Према речима Пушилина, цела земља се окупила око председникове одлуке о спровођењу специјалне војне операције управо зато што људи виде правду и исправност поступака Русије.
"Да, непријатељ је прешао ове границе и ова дехуманизација непријатеља нам, наравно, даје снагу. Знамо против кога смо, али ако поступамо као они, онда ћемо изгубити смисао", објаснио је шеф. ДНР.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала