- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Демонстрација силе: Шта траже амерички борбени авиони над Босном док Српска слави свој празник

CC0 / Unsplash/Colin Lloyd / Авиони Ф-16
Авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Америка је грубо прекршила Дејтонски споразум јер њени авиони нису добили дозволу за прелетање над територијом БиХ, а посебно не од Републике Српске. Демонстрирају силу заједно са војском БиХ како би показали шта може да очекује Српска у будућности, каже аналитичар Александар Лукић.
Република Српска обележава Дан државности, а свечаност на свој начин уприличили су и амерички борбени авиони - два ловца Ф-16, “борбени соколови,” америчког ваздухопловства после Брчког и Тузле изводе, како су најавили, извели су билатералну копнено-ваздушну вежбу са тимовима Заједничке контроле напада (ЈТАЦ) из састава Специјалних снага Војске САД (СОФ) и Оружаних снага БиХ (ОСБиХ).

Груба демонстрација америчке силе

Био је ту и трећи авион, који је ловцима допунио гориво изнад територије Републике Српске, пише РТРС.
Др Александар Лукић из Института за политичке студије овај потез, који се до сада никада није десио од како постоји Дејтонска БиХ а самим тим и РС, види као демонстрацију силе изнад РС.
„Што се тиче надлетања америчких авиона над РС и Бањалуком, то јесте груба демонстрација силе Америке које су овај свој потез оправдали заштитом уставног поретка БиХ и Дејтонског споразума. Тиме су хтели да заправо покажу да постоје и Оружане снаге БиХ. Али пре свега треба рећи да Српска ни на који начин не угрожава Дејтонски споразум већ га у ствари штити и никога војно не угрожава тако да је заиста непримерена ова демонстрација силе од стране Америке са два борбена авиона,“ истиче Лукић.
Како каже, Америка не би смела да демонстрира силу над РС зато што је Српска међународно признат ентитет који има право да слави свој Дан државности.
Наш саговорник подсећа да је Република Српска израз тежње српског народа за слободом и међународно признати ентитет, а да је парадокс да су Американци својевремено били једни од главних спонзора признања РС као државотворног ентитета.
„Сами Американци су били један од најјачих гараната Дејтонског споразума на основу кога је Српска и створена. Република Српска није случајно настала нити из хира већ као одговор на неуставне потезе друге две стране у БиХ. Подсећам да се БИХ неуставним референдумом отцепила од тадашње Југославије и прогласила независност и то уз помоћ Европске уније, Бадинтерове комисије која је тај референдум и предложила, иако Устав тадашње БИХ није дозвољавао референдум у коме би један народ био прегласан по тако фундаменталним питањима,“ каже Лукић.
Дакле, каже саговорник Спутњика, Срби су направили РС,како би се одбранили и сачували од неуставних потеза друге две стране.
„Америка треба данас да Републици Српској честита празник, јер она можда и не би постојала да су муслимани прихватили Кутиљеров план који је Америка тада одбила. Такође, треба се мало вратити уназад и видети шта се све дешавало почетком 1992. године и шта је узроковало рат", наглашава Лукић.

Америка је контрадикторна

У међувремено, поводом Дана Републике Српске огласио се и амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи који је рекао да проблем није у прослави празника, него у одлуци да то буде 9. јануар јер је, како тврди, „повезивање тог обележавања са православним верским празником у супротности са неколико одредби Устава БиХ којима се забрањује дискриминација“.
Иначе, радар није могао да региструје ловце Ф-16 али јесте ухватио авион који врши попуну горивом. Он је полетео из Енглеске, кружио је на потезу од Теслића преко Котор Вароши, Крупе на Врбасу све до Санског Моста, где је правио окрет и враћао се од Петровца према Мркоњићу.
Из америчке амбасаде у БиХ су навели да је надлетање авиона у склопу активности Америчких оружаних снага на размени тактике, оперативних метода и процедура са Оружаним снагама БиХ (ОСБиХ). Даље се наводи да се јединице америчког ваздухопловства за Европу и Африку редовно војно ангажују са регионалним партнерима, с циљем осигурања обуке, побољшања интероперабилности и демонстрације заједничке посвећености сигурности.
Погледајте и:
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
РЕГИОН
Дан Републике Српске - Америка објавила где види проблем
Светлосни шоу дроновима - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
РЕГИОН
Обележен Дан Републике Српске: Свечани дефиле у Бањалуци, шоу са дроновима и величанствени ватромет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала