- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Научници прогнозирају: Пред нама је најтоплије лето у историји

© AP Photo / FERNANDO BUSTAMANTEЧовек шета са псом дуж сувог напуклог корита резервоара у Алкори, у источној Шпанији
Човек шета са псом дуж сувог напуклог корита резервоара у Алкори, у источној Шпанији - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Ова година би могла да буде најтоплија година у историји због високих темература које су проузроковане глобалним загревањем и природним феноменом Ел Нињо, пише лист „Блумберг“.
Просечна температура 2023. године је за око 1,4 степена Целзијуса већа него што је била пре појаве индустрије у XVIII веку. Према прелиминарним проценама експерата, ове године ће се температура повећати за 1,3-1,6 степени.
„За то су криве климатске промене. Сагоревање фосилних горива повећава количину гасова у атмосфери са ефектом стаклене баште што доводи до повећања просечне глобалне температуре“, објашњава се у чланку.
Други разлог је природни феномен Ел Нињо за који је карактеристично велико повећање температуре на површини воде у екваторијалном делу Пацифика.
Експерт некомерцијалне организације за моделирање океана [Ц]Ворти Ала Хид је истакла да што дуже буде био активан Ел Нињо толико ће бити топлији Пацифик и ваздух изнад њега. Експерт Националне управе за океане и атмосферу Мајкл Макфеден је прецизирао да је потребно неколико месеци да Ел Нињо достигне врхунац, па је могуће кашњење између загревања Пацифика и пораста температуре на површини Земље.
„Другим речима, Ел Нињо ће бити још топлији“, наводи лист.
Метеролог Петери Таласа сматра да ће 2024. година бити топлија, али и да ће све чешће бити суша или поплава. Прошле године су суше у Централној Америци довеле до исушивања језера Гатун којим пролази Панамски канал.
Велики део морског леда растопио се прошле године због високих температура, а то би могло да промени ток преко Северног Атлантика, рекла је Вики Томпсон, климатолог са Краљевског метеоролошког института у Холандији. Она је додала да се на тај начин могу појачати олује у Европи или се могу појавити на новим локацијама.
Осим тога, због феномена Ел Нињо ће се догодити промене које веома могу да утичу на пољопривреду и на појаву све већег броја шумских пожара, на пример у Канади и Сједињеним Америчким Државама.
Лист закључује да је човечанство дошло до неке врсте прекретнице у оквиру климатског система.
Према прогнози Светске метероолошке организације УН наредних пет година би температуре могле да достигну рекордне вредности. Томе ће допринети и антропогени фактор, односно гасови стаклене баште и дешавања у природи, укључујући феномен Ел Нињо, који ће утицати не само на просечну температуру на планети, него и на режим падавина.
Погледајте и:
Снег у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
ДРУШТВО
Снежне падавине на југу Кине, рекордно ниске температуре на северу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала