- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Успех кинеске дипломатије: Пекинг открива значај разговора Путина и Сија

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Плодотворни састанци и контакти председника Кине Си Ђинпинга са руским лидером Владимиром Путином сврставају се међу кључне успехе кинеске спољне политике у 2023. години, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.
Шеф кинеске дипломатије посебно је подсетио на посету Ђинпинга Москви у марту прошле године и дуг разговор који је кинески лидер тада водио са Путином у Кремљу.

„Председник Кине је прошле године за своју прву посету изабрао Русију. Два пута се састајао са Путином током године. Уз висок степен међусобног поверења и под стратешким вођством шефова Кине и Русије, треба да практикујемо истински мултилатерализам, продубљујемо прагматичну сарадњу у различитим областима и одржавамо глобалну стратешку стабилност“, рекао је Ванг Ји.

Он је додао да ће Пекинг наставити да продубљује свеобухватну стратешку сарадњу Кине и Русије, да подржава кретање света ка мултиполарности и да доприноси демократизацији међународних односа.
Међу дипломатским успесима Кине у прошлој години, Ванг Ји је навео и састанке Си Ђинпинга у Сан Франциску током самита Азијско-пацифичке економске сарадње, форум „Појас и пут“ у Пекингу, самит БРИКС у Јоханесбургу, нормализацију односа између Саудијске Арабије и Ирана, контакте кинеског председника са лидерима Француске, Немачке и других европских земаља, самит „Кина-Централна Азија“, посету Си Ђинпинга Вијетнаму и друге догађаје и активности.
Раније је Си Ђинпинг рекао да су односи Русије и Кине 2023. године издржали у условима нестабилне међународне ситуације, и да су очували здрав и стабилан развој. Такође је истакао да се продубило међусобно политичко поверење између Москве и Пекинга, стратешка сарадња је постала ближа, а узајамно корисна сарадња константно давала нове резултате.
Погледајте још:
Нигер - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
СВЕТ
Велики догађаји који су неповратно променили свет током 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала