- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Израелска војска у Гази - Sputnik Србија

УЖИВО Израел интензивира операције у Кан Јунису; Бела кућа не подржава прекид ватре /видео/

Пратите нас
Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 95. дан. Настављени су удари израелских снага на централни и јужни део Газе, које су прошириле копнене операције у Кан Јунису. Хезболах дроновима напао седиште Северне команде израелске војске, Израел одговорио ваздушним нападом и убиством команданта Хезболаха који је управљао нападима дроновима.
Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је америчком државном секретару Ентонију Блинкену у Тел Авиву да ће Израел интензивирати своје операције у региону Кан Јунис на југу Газе све док лидери Хамаса не буду пронађени, а израелски таоци ослобођени.
Бела кућа поновила да САД не подржавају прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:50 09.01.2024
Бела кућа: САД у овом тренутку не подржавају прекид ватре у рату између Израела и Хамаса
Бела кућа је поновила да САД не подржавају прекид ватре између Израела и Хамаса у Гази.
Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је на брифингу са новинарима: „У овом тренутку не подржавамо прекид ватре. И у томе нема промене, јер не верујемо да то сада користи икоме осим Хамасу“.
Кирби каже да САД тренутно подржавају „хуманитарне паузе, али не и општи прекид ватре“.
22:22 09.01.2024
САД: Протест рабина испред УН и позив Бајдену да прихвати прекид ватре
Око тридесетак рабина и бројни чланови америчких студентских организација протестовали су данас испред здања Уједињених нација (УН) у Њујорку, позивајући на прекид ватре у Гази и тражећи од Бајденове администрације да подржи резолуцију Савета Безбедности УН (СБ УН) уместо што на њу улаже вето.
Протесте су организовале америчке јеврејске групе, укључујући Јеврејски глас за мир, Јевреји за расну и економску правду и Рабини за прекид ватре, преноси Ројтерс.
Објаве група на друштвеним мрежама тврде да је 36 рабина демонстрирало унутар здања УН, а лист Хафингтон Пост је пренео да су рабини добили приступ у зграду у оквиру редовног туристичког обиласка са водичем.
УН су захтевале хитан хуманитарни прекид ватре у Гази због огромног броја жртава, али званични Вашингтон је уложио вето на ту резолуцију Савета безбедности уз образложење да ће то омогућити Хамасу, који управља Појасом Газе, да се опорави и регрупише.
Више од три четвртине од укупо 193 чланице генералне скупштине УН подржало је овај прошломесечни захтев за примирје и испоруку хитне хуманитарне помоћи.
Демонстранти су данас у Уједињеним нацијама носили транспаренте на којима је писало "Бајдене, свет каже прекид ватре" и "Бајдене, без улагања вета на мир".
21:39 09.01.2024
Блинкен: Тужба Јужне Африке против Израела за геноцид неоснован и реметилачки акт
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да је тужба коју је покренула Јужна Африка против Израела пред Међународним судом правде (ИЦЈ) за геноцид, неоснован и "реметилачки акт".
Блинкен је у Тел Авиву рекао да тужба за геноцид одвлачи пажњу од напора да се заустави рат Израела и Хамаса, преноси АП.
"То је посебно раздражујуће када се узме у обзир да они који нападају Израел, а то су Хамас, Хезболах и Хути, као и Иран који их подржава, настављају да позивају на уништење Израела и масовна убиства Јевреја", рекао је Блинкен.
Блинкен је потврдио да је број жртава међу цивилима у Гази "превисок", посебно када је реч о страдалој деци и навео је бројке УН које указују да се 90 одсто становништва палестинске аутономне територије суочава са акутним недостатком хране који ће имати доживотне последице по децу, пренео је лондонски Гардијан.
20:47 09.01.2024
Израелска војска потврдила убиство команданта ваздушне јединице Хезболаха
Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је извела ваздушни напад на јужни Либан у којем је убила команданта ваздушне јединице Хезболаха Алија Хусеина Барџија.
Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари је навео да је Барџи био одговоран за десетине напада дроном на Израел, од којих је један изведен јутрос на базу израелске војске на северу земље.
20:06 09.01.2024
19:54 09.01.2024
19:24 09.01.2024
Краљ Јордана биће домаћин самита о Гази са Ел Сисијем и Абасом
Јордански краљ Абдулах одржаће самит са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем и председником палестинских власти Махмудом Абасом у среду како би разговарали о „озбиљном развоју догађаја“ у Појасу Газе, преноси јорданска државна новинска агенција.
18:34 09.01.2024
Међународни кривични суд истражује злочине почињене над новинарима у рату Израела и Хамаса
Међународни кривични суд (ИЦЦ) потврдио је да истражује потенцијалне злочине почињене против новинара у сукобу између Израела и Хамаса, саопштила је данас организација "Репортери без граница" (РСФ), након што је поднела две жалбе ИЦЦ-у у којима се наводи да су почињени ратни злочини убиством новинара који су извештавали о сукобу.
"Тужилаштво испитује злочине против новинара, у оквиру текуће истраге о ситуацији у Палестини, а циљеви и акције РСФ-а морају бити подржани и од пресудног су значаја у Гази и другде", наводи се у одговору тужиоца Међународног кривичног суда Карима Кана, који је објавио РСФ, а преноси Гардијан.
Из Комитета за заштиту новинара раније су саопштили да је најмање 79 новинара и медијских радника, од којих су велика већина Палестинци, убијено од почетка рата 7. октобра.
18:20 09.01.2024
Медији: Израелци знају где је војни лидер Хамаса, кажу да је окружен таоцима
Израелци знају тачну локацију војног вође Хамаса Јахје Синвара, али због талаца не желе да изведу напад на њега, наводи више извора.
Синвар се окружио великим бројем израелских талаца, што спречава војску да покрене удар, известио је лист "Израел хајом".
Сличне изјаве дао је јавном радију "Кан" и бивши шеф израелске војне обавештајне службе Амос Јадлин.
Јонатан Шанцер, потпредседник Фондације за одбрану демократија у Вашингтону, написао је на Твитеру да је претходних недеља чуо сличне извештаје од "обавештених људи".
"Извештаји који долазе из Израела у последња два дана одражавају оно што сам слушао неколико недеља. Наиме, Израелци имају добру идеју где се крије Јахја Синвар", рекао је он за "Тајмс оф Израел".
Његова претпоставка, иако није потврђена, јесте да се Синвар налази у тунелима испод Кан Јуниса.
Израелска војска није одговорила на захтев "Тајмс оф Израел" за коментар.
17:40 09.01.2024
Галант: Израел ће интензивирати операције у области Кан Јунис до проналаска лидера Хамаса
Израел ће интензивирати своје операције у региону Кан Јунис на југу Газе све док лидери Хамаса не буду пронађени, а израелски таоци ослобођени, рекао је министар одбране Израела Јоав Галант на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Тел Авиву.
Галант је обавестио Блинкена о ратним дешавањима и истакао „промену борбене тактике“ на северу Газе, где је израелска војска смањила обим борби због оперативне контроле.
17:25 09.01.2024
Шест израелских војника погинуло када се непланирано детонирао експлозив
Шест израелских војника погинуло је у експлозији у централном делу Појаса Газе, док је троје погинуло током интензивних борби на југу те палестинске енклаве, објавила је данас израелска војска.
Те погибије, које су се догодиле у понедељак, повећале су на 185 број погинулих израелских војника од почетка офанзиве на Појас Газе крајем октобра, пише "Тајмс оф Израел".
Како је прецизирано, шест војника резервиста, сви у саставу инжењерије, погинуло је када се непланирано детонирао експлозив намењен уништавању тунела које је Хамас наводно изградио у избегличком кампу Ал Бурејиџ, у централном делу Појаса Газе.
У истој експлозији повређено је више лица, од којих нека озбиљно.
„До експлозије је дошло у близини места где су представници војске водили новинаре у обилазак Хамасове фабрике за производњу ракета“, наводи лист.
Израелска војска испитује околности експлозије, додаје "Тајмс оф Израел".
16:28 09.01.2024
Блинкен: Израел има подршку САД да спречи нове нападе на земљу
Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас се састао с израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и том приликом је потврдио да Израел има подршку САД да спречи нове нападе на ту земљу.
У саопштењу на платформи X, Блинкен је додао да је Нетанијахуу нагласио важност избегавања цивилних жртава, заштите цивилне инфраструктуре и обезбеђивања дистрибуције хуманитарне помоћи широм Газе.
15:46 09.01.2024
Виши командант Хезболаха одговоран за десетине напада дроновима на северни Израел последњих месеци, укључујући данашњи напад на штаб Северне команде ИДФ у Сафеду, убијен је у израелском ваздушном нападу у јужном Либану, сазнаје Тајмс оф Израел.
Али Хусеин Барџи, командант Хезболахових ваздушних снага у јужном Либану, убијен је у граду Кирбет Селм, неколико тренутака пре оближње сахране вишег команданта Хезболаха Висама ал-Тавила, који је јуче убијен.
Израелска војска још није дала званичан коментар о овом нападу.
15:35 09.01.2024
14:29 09.01.2024
Од избијања сукоба, 7. октобра, у израелским ударима у Појасу Газе убијено је 23.210 Палестинаца, а 59.167 је рањено, саопштило је министарство здравља у Гази.
Како се додаје, око 126 Палестинаца је убијено, а 241 је рањен у претходна 24 сата.
14:21 09.01.2024
12:13 09.01.2024
Званичници Светске здравствене организације изразили су забринутост због могућег колапса болница у јужној Гази јер се сукоби око града Кан Јуниса заоштравају, при чему се много медицинског особља и пацијената евакуише како би спасили животе.
„Оно што видимо је заиста забрињавајуће у вези многих болница и интензивирања непријатељстава, веома близу Европске болнице у Гази“, рекао је Шон Кејси, координатор тимова хитне медицинске помоћи СЗО у Гази на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.
Кејси је указао да је приметно да се здравствени систем урушава веома брзим темпом и навео податак да је око 600 пацијената напустило једну медицинску установу.
11:23 09.01.2024
Израелски медији јављају да је дрон напуњен експлозивом лансиран из Либана експлодирао у штабу Северне команде израелске војске у Сафеду.
11:21 09.01.2024
Немачка и Египат сагласни - Газа и Западна обала припадају Палестинцима
Немачка и Египат сагласни су да Појас Газе и Западна обала припадају Палестинцима, изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок током посете Каиру.
Аналена Бербок је рекла да се патња Палестинаца у Појасу Газе не може наставити и поручила да су потребне конкретне мере како би се обезбедила помоћ људима у тој палестинској енклави, преноси Ројтерс.
Она је додала да међународна заједница има обавезу да организује безбедност у Појасу Газе после рата, а да „реформисана палестинска управа“ мора да има кључну улогу у будућности.
Бербокова је истакла и да Хамас треба да положи оружје.
Она је најавила и да ће касније у току дана посетити гранични прелаз Рафа и навела да је потребан бољи приступ Појасу Газе, посебно на северу.
10:39 09.01.2024
Хезболах дроновима напао седиште Северне команде израелске војске
Хезболах је објавио да је са неколико дронова напао седиште Северне команде израелске војске у Сафеду, на северу Израела.
Израелска војска се овим поводом засад није огласила.
Претходно је, позивајући се на изворе блиске Хезболаху, Ројтерс јавио да су тројица припадника тог либанског покрета убијена у нападу израелске беспилотне летелице на возило у којем су се налазили у јужном Либану, десетак километара од израелске границе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала