- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вазална Европа не може да створи своју војску

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINВојска ЕУ
Војска ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Пратите нас
Стварање заједничке војске Европске уније у ближој будућности није могуће, зато што Европа и даље игра улогу америчког вазала и тренутно није у стању да буде независна, између осталог и зато што већина европских земаља набавља оружје од Сједињених Држава, будући да су већина њих чланице НАТО-а.
С друге стране, проблем Европе је што је своју безбедност „ставила у руке САД“.
Коментаришући предлог италијанског министра спољних послова Антонио Тајанија да би ЕУ требало да формира сопствену војску како би имала могућност да „спречи избијање ратова и одржи мир“, руски експерт Георгиј Фјодоров напомиње да унутар ЕУ нема јединства по многим питањима, укључујући и ово о стварању заједничке војске.
„Морате схватити да Европска унија није јединствена и да ту постоје унутрашње противречности. Сада је питање безбедности једно од главних питања и то не само у Италији, него у целој Европи, у Европској унији. То се не тиче само некаквих војних акција у Украјини, већ и тероризма, унутрашње и спољне безбедности ЕУ, миграција и тако даље. С тим у вези, питање безбедности у Европској унији је веома актуелно“, каже Фјодоров.
Према његовим речима, и у овом случају постоји конкуренција између различитих интересних група, као и земаља унутар Европске уније за утицај унутар ЕУ.
„Они имају ресурсе, имају утицај и с тим у вези Италија жели да предузме нови корак у оквиру дискусије унутар Европске уније како би повећала свој статус, јер Италија, у овом спољном спору између Немачке и САД, Британије и Француске увек стоји по страни, али унутар Европске уније она има приличну тежину и у том погледу, она жели да повећа свој улог“, каже Фјодоров.
Експерти подсећају да питање стварања европске војске није ново. Претходних година, па и деценија појављивале су се различите идеје у Европи, које амерички званичници нису подржавали.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЕвропска унија би требало да формира сопствену војску како би имала могућност да спречи избијање ратова и одржи мир, сматра италијански шеф дипломатије Антонио Тајани
Антонио Тајани - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
Европска унија би требало да формира сопствену војску како би имала могућност да спречи избијање ратова и одржи мир, сматра италијански шеф дипломатије Антонио Тајани

Европска војска – претња НАТО-у?

Још деведесетих година када су Француска и Велика Британија радиле на заједничким иницијативама у одбрамбеној сфери тадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт је поручила да је пожељно да се ти програми спроводе под окриљем НАТО-а, а не ван алијансе. У децембру 2000. амерички секретар за одбрану Вилијам Коен је одбацио могућност стварања заједничког одбрамбеног потенцијала Европске уније као „претњу самом постојању НАТО-а“.
Последњи који је заговарао идеју о стварању европске армије био је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а пре њега и француски председник Емануел Макрон који је после тога нагло заћутао. Макрон више не размишља о европској војсци, већ сматра да је у овом тренутку боље да се ојача европски стуб НАТО-а.
Макронов предлог су својевремено подржали Ангела Меркел и Владимир Путин који је рекао да намера Европе да оформи властиту војску није само разумљива, већ би била позитивна ствар, док су НАТО челници критиковали земље које желе да ојачају европску одбрану, истичући да оснивање „конкурентских“ структура може довести до слабљења и поделе Северноатлантског савеза.
Фјодоров подсећа да НАТО-у не иде све глатко, с друге стране европске земље не могу истовремено да финансирају и НАТО и европску армију.
„Сетимо се, на пример, кризе када је Трамп у одређеном тренутку престао да финансира НАТО и врло отворено покренуо ово питање. С тим у вези, није тајна да ће се у блиској будућности, можда, Трамп вратити и, сходно томе, можда ће му НАТО, као војно-политички блок, такође задати известан ударац. У сваком случају, Италија не говори само у своје име, јер постоји један број држава које, у принципу, имају лидере који деле такву позицију...“, каже експерт.

Европа зависна од Сједињених Држава

Италијански шеф дипломатије је нагласио да у свету где постоје тако моћни играчи као што су САД, Кина, Индија и Русија. Према његовим речима, криза је захватила територије од Блиског истока до Индо-пацифичког региона, па заједничка војска европских земаља треба да постане „конкретна ствар”.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је поручила да ЕУ пре него што се упусти у овај подухват, треба да реши неколико питања, као што су прављење сопствене вакцине против ковида, као и решавање питања избеглица и миграната. Она је додала да је пре формирања војске потребно видети какво ће гориво користити, јер амерички председник може доћи у Брисел и рећи да ће подићи цену горива ако војска ЕУ не нападне оне на које он покаже прстом.
Фјодоров оцењује да италијанске политичаре одликује популизам, али истовремено подсећа и да Италијани нису увек тако грчевито следили америчку политику, како то рецимо чини Немачка.
„У овом случају, мислим, да им је потребно да причају о заједничкој европској војсци, јер криза европске државности и ЕУ, укључујући безбедност, већ сазрева“, додао је експерт.
Руски стручњаци закључују да дискусије о стварању војске ЕУ не воде нигде. Између осталог, европска војска тренутно није у стању да буде независне због недостатка муниције и проблема са стандардизацијом војне технике - авиони и тенкови, које су заједно разввијале Француска и Немачка „остале су на папиру“. Друго, ти разговори о стварању заједничке војске трају деценијама и до сада нису дали никакве резултате, па зашто би сада било другачије.
Погледајте и:
Петр Павел  - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2023
РУСИЈА
Чешка: Европске војне снаге спремају се за сукоб високог интензитета са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала