- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Лукашенко уручио специјалну награду Ивани Жигон /фото, видео/

© Фото : Спутњику уступила Ивана ЖигонГлумица и режисер Ивана Жигон добитник је специјалне награде белоруског председника Александра Лукашенка за режију представе „Идиот“.
Глумица и режисер Ивана Жигон добитник је специјалне награде белоруског председника Александра Лукашенка за режију представе „Идиот“. - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Глумица и режисер Ивана Жигон добитник је специјалне награде белоруског председника Александра Лукашенка за режију представе „Идиот“ Достојевског, која је проглашена за најбољу представу Белорусије у претходне две године. Ивана Жигон и Театар „Максим Горки“ из Минска награђени су за популаризацију славјанске културе.
Награде је уручио председник Републике Белорусије, у присуству митрополита белоруског Венијамина, 9. јануара у дворцу Републике у Минску, на традиционалној свечаној божићној церемонији доделе награда „За духовни препород“ и специјалних награда председника, а Ивана Жигон била је једини инострани лауреат.
© Фото : Спутњику уступила Ивана ЖигонИвана Жигон и Театар „Максим Горки“ из Минска награђени су за популаризацију славјанске културе.
Ивана Жигон и Театар „Максим Горки“ из Минска награђени су за популаризацију славјанске културе. - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Ивана Жигон и Театар „Максим Горки“ из Минска награђени су за популаризацију славјанске културе.
Лукашенко је овом приликом нагласио да су белоруске власти последњих година посебну пажњу посветиле очувању сећања на догађаје из Великог отаџбинског рата.
“Сасвим је очигледно: мир је најважнија вредност. За било који народ, посебно белоруски, управо зато што знамо његову вредност”, истакао је он.
“Ми ћемо, као и до сада, тежити савршенству и пристојном нивоу нашег културног, духовног и друштвено-политичког живота. Данас сви, не само Белоруси, причају само једно: само да не буде рата. Ако постоји рат, онда не може бити говора ни о каквој култури, производњи, квалитету”, оценио је белоруски председник.
© Фото : Спутњику уступила Ивана ЖигонСпецијална награда белоруског председника Александра Лукашенка која је уручена Ивани Жигон.
Специјална награда белоруског председника Александра Лукашенка која је уручена Ивани Жигон. - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Специјална награда белоруског председника Александра Лукашенка која је уручена Ивани Жигон.
Лукашенко је навео да непријатељи Белорусије траже прави тренутак да је баце на колена, али да им не треба пружити такву шансу.
Он је говорио и о значају очувања историјског сећања, укључујући и сећање на Велики отаџбински рат, поручивши да је сећање “гаранција мира у будућности”.
© Фото : Спутњику уступила Ивана ЖигонИвана Жигон са митрополитом белоруским Венијамином.
Ивана Жигон са митрополитом белоруским Венијамином. - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Ивана Жигон са митрополитом белоруским Венијамином.
Додели награда и свечаном концерту, који је окупио више десетина театара и ансамбла и више стотина учесника, претходила је изложба о свим лауреатима на којој је приказан рад Иване Жигон у театру у Минску са одломцима из представе „Идиот“, као и њена књига о позоришту.
© Фото : Спутњику уступила Ивана ЖигонИзложба на којој је приказан рад Иване Жигон у театру у Минску
Изложба на којој је приказан рад Иване Жигон у театру у Минску  - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Изложба на којој је приказан рад Иване Жигон у театру у Минску
Свечану церемонију директно је преносила белоруска државна телевизија, преноси портал Србратство.ру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала