- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили зашто је секс опасан у свемиру

© Фото : NASAБрод "Сојуз МС 12" укотвљен на Међународну свемирску станицу
Брод Сојуз МС 12 укотвљен на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Туризам се постепено развија у свемиру и пројектују се орбитални хотели. Поставља се питање да ли је могућа трудноћа у нултој гравитацији и у условима појачане радијације. Научници врше експерименте на сателитима и Међународној свемирској станици (МСС) како би проценили ризике формирања потомства зачетог ван Земље.

Медени месец у орбити

Милијардер Денис Тито је 2001. године, бивши НАСА инжењер, постао је први туриста у свемиру. Провео је седам дана на МСС-у, а недавно је резервисао карту са отвореним датумом у компанији „Спејс икс“ за лет око Месеца, на који ће поћи са супругом. Брод класе „Стар шип“ планиран је за девет путника и четири члана посаде.
Америчка компанија „Орбитал асембли корпорејшн“ се бави пројектовањем орбиталних хотела. Један је веома раскошан, за најбогатије и може да смести 28 људи, а други је нешто скромнији и може да прими 440 гостију.
Неколико компанија по НАСА програму разматра варијанте станица за смену МСС-а. Компанија „Војаж спејс“ је осмислила приватни свемирски хотел у партнерству са „Хилтоном“ и нуде да се тамо проведе медени месец или романтични викенд.
„Космос више није само простор за професиноалне космонауте, зато верујемо да ће се секс тамо догодити у наредних десет година“, пише Дејвид Кулен са Универзитета Кренфилд.
Научници сматрају да је потребно већ разматрати зачеће ван Земље, али да је неопходно да се проучи како ће то утицати на трудноћу и да ли постоје велики ризици за трудноћу.

Интимна питања

На орбити је нулта гравитација и повећана радијација, а на међупланетарном лету је још јаче јонизујуће зрачење. Проблем је што има мало информација о утицају тих услова на полне ћелије. Експерти из УАЕ, Аустрије и Јужне Африке су пронашли само 21 чланак посвећен овом питању, а 17 је описало тестове са животињама на Земљи. Три су биле на МСС-у и једна је учествовала у програму „Спејс икс“. Према информацијама из ових чланака услед микрогравитације и чврстог јонизујућег зрачења, квалитет сперме код животиња се погоршава и настају мутације.
Што се тиче мушкараца, подаци су контрадикторни, а то је највероватније због различитог периода боравка у свемиру, метода узорковања, као и старости. Међутим, не треба занемарити и социјалне и психолошке факторе. Примећено је да се ниво полних хормона често смањује у свемиру што утиче на сперматогенезу.
Жене-астронаути обично одлажу месечни циклус док се налазе у мисији, а трудноћу планирају након каријере. С обзиром на то да им се каријера завршава око 38. године, оне често прибегавају вештачкој оплодњи.

Ембриони се вратили на Земљу

Ниједан сисар није зачет у орбити нити се тамо родио. Експерименти су показали да бескичмењаци, водоземци и рибе могу да створе здраво потомство у орбити. Експерименти су се изводили само на Земљи и у њима се опонашало бестежинско стање. Међутим, ти експеримнети су били неуспешни, али је крајем октобра саопштено да су успели да на МСС-у направе здрав ембрион миша.
Замрзнути ембриони су послати у орбиту у августу 2021. године. Јапански научници су направили специфичан инкубатор и систем за одмрзавање. Биоматеријал се чува на минус 95 степени Целзијуса. Научници су припремили осам инкубатора и у сваком се налази по 90 замрзнутих ембриона. Половина је одмрзнута на МСС-у и гајена четири дана у нултој гравитацији, остали ембриони су гајени у вештачкој гравитацијом. Затим су све ембрионе ставили у фрижидер и вратили на Земљу месец дана касније.
Ембриони су еволуирали у нормалне бластоцисте без приметних оштећења ДНК-а. Преживело је много мање ембриона у поређењу са оним што је примећено на Земљи: 17-19 одсто у односу на 82 одсто. Научници ће и даље наставити са експериментима и произвешће уређај који ће моћи да оплоди женку миша помоћу ембриона који су узгајани у свемиру.
Научници су изучили и рушилачко дејство радијације на организме. Међутим, експерименти на Земљи не могу у потпуности да прикажу сложене услове из свемира. Кинески научници су послали биоматеријал у инкубатору на сателит СЈ-10 и вратили га у капсули неколико дана касније.
Ембриони су се развијали веома споро, а и њихов квалитет је значајно опао. Осим тога, у ДНК су пронађена озбиљна оштећења, укључујући и аномалије. Закључак је да дуготрајно излагање па чак и малим дозама зрачења је опасно за потомство.
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Космички феномен без преседана: Астрономи случајно дошли до великог открића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала