- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стиже супер оружje - „кинжали“ и „циркони“, „бушилице“ и „коалиције"

Највероватнији изглед руске хиперсоничне ракете 3М22 "Циркон"
Највероватнији изглед руске хиперсоничне ракете 3М22 Циркон - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
Пратите нас
Ове године руска армија ће значајно ојачати свој арсенал супер-оружјем и добиће високопрецизне ракете, нуклеарне подморнице, стратешке авионе Ту-160М, хиперсоничне системе „кинжал“ и „циркон“, самоходнe хаубицe „коалиција-СВ“, једреће бомбе „дрељ“, односно, „бушилице“, као и оружје на новим физичким принципима.
Руски експерти истичу да је наоружавање руских снага ове године у потпуности усмерено на задовољавање потреба руских јединица у зони специјалне операције и стратешком одвраћању Сједињених Држава.
У овом тренутку Русија има два главна задатка - да настави са модернизацијом нуклеарне тријаде и да својим Оружаним снагама у зони специјалне војне операције обезбеди све што им је потребно. У том контексту, треба очекивати значајне залихе високопрецизног наоружања, борбених авиона, оклопних возила, артиљерије и неопходне муниције.
Војни стручњак Виктор Литовкин прецизира да ће руска војска добити нову једрећу авиoнску бомбу „дрељ“, намењену за уништавање оклопних возила противника, земаљских радарских станица, команди па чак и ситема ПВО.
„Дрељ“ или у преводу „бушилица“ је планирајућа касетна бомба коју је на радару практично немогуће уочити.
Литовкин додаје да ће руска војска добити и модернизоване дронове-камиказе „куб“ за које амерички медији тврде да ће постати „ноћна мора за украјинске снаге“.
Основна верзија „куб-бла“, представљена 2019. године, већ је имала неке изванредне карактеристике – бешумна је и лети брзином од 130 километара на сат. Може да понесе до три килограма експлозива, а покреће је електромотор.
Претпоставља се да ће модернизована верзија омогућити наношење много снажнијег удара на мете у Украјини.
Ипак, један од кључних задатака је одржавање борбене готовости нуклеарне тријаде на највишем нивоу, чиме се обезбеђује стратешки баланс у свету.

Ставићемо на борбено дежурство нове стратешке ракетне системе, као што су ‘сармат’, ‘авангард’ и ‘јарс’. Ратна морнарица ће добити нову подморницу – ракетно стратешку крстарицу, као и вишенаменску нуклеарну подморницу. Ваздухопловство ће добити нове стратешке бомбардере Ту-160 и друге. Појавиће се два или три далекодометна бомбардера Ту-22м3, који неће носити само конвенционалне бомбе и пројектиле, већ и ‘кинжале’. Наравно, војсци ће бити испоручени и нови хеликоптери Ка-52 и Ка-28, али и многи типови артиљерије и оклопних возила“, додаје Литовкин.

Руска нуклеарна тријада ће 2024. године добити нове типове ракетног наоружања и авиона, као и стратешку подморничку крстарицу „Кнез Пожарски“, која припада пројекту 955А „Бореј-А“.
Ова нуклеарна подморница биће пета у породици модернизованих „Бореја“ који су ушли у службу руске морнарице. „Кнез Пожарски“ може да носи 16 интерконтиненталних балистичких ракета „булава“. Домет ракете може да достигне осам хиљада километара, а свака ракета може бити опремљена са шест до десет хиперсоничних маневарских нуклеарних блокова.
У блиској будућности, руска флота ће добити и још два „Бореја“ – „Дмитриј Донски“ и „Кнез Потемкин“.
© Фото : Vitaly V. Kuzmin„Дрељ“ или у преводу „бушилица“ је планирајућа касетна бомба коју је на радару практично немогуће уочити
Касетна бомба ПБК-500У СПБЭ-К Дрељ - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2024
„Дрељ“ или у преводу „бушилица“ је планирајућа касетна бомба коју је на радару практично немогуће уочити

Хиперсоничне ракете и оружје на новим физичким принципима

Руска далекометна авијација биће ојачана за два модернизована стратешка носача ракета Ту-160М. Специфичност модернизованих модела авијационе технике је уградња нових радара, савремених система за навигацију, нових модела наоружања, нове авионике, као и најновијих средстава за приказивање информација на контролној табли посаде.
Tу-160 је суперсонични стратешки бомбардер са промењивом геометријом крила, а може да носи 12 ракета са нуклеарним бојевим главама. Домет тих ракета је до 3.500 километара, што значи да авион не мора да улази у зону деловања противничке противваздушне одбране да би извео напад. У Русији се Ту-160 због своје грациозности назива „бели лабуд“, а према НАТО кодификацији - „блек џек“.
Руска војска би 2024. године требало да добије значајан број ракета, које се редовно користе за напад на украјинску војну инфраструктуру, а такође и хиперсонично оружје. Према најавама руског Министарства одбране, акценат ће бити стављен на „кинжале“, који су се одлично показали током руске специјалне војне операције, уништавајући чак и америчке „патриоте“, као и „цирконе“, противбродске ракете које могу да савладају сваки противракетни и противваздушни систем. „Циркони“ лете брзином до девет маха, а домета су до хиљаду километара.
Такође, наставиће се и са испорукама најсавременијег наоружања, укључујући и оног које је засновано на „технологијама вештачке интелигенције и новим физичким принципима“.
„То је у принципу ласерско оружје. То може бити оружје за извиђање, за одређивање циљева, за гађање појединачних циљева. То јеоружје које користи импулсе високе френкфенције, али и много више од тога. Тешко је овде говорити о било којој врсти оружја, али Шојгу, који је то најавио, зна о чему говори“, каже Литовкин.
Прецизније речено, оружје засновано на новим физичким принципима подразумева употребу нових или раније некоришћених технологија и укључује оружје са ласерским, инфразвучним, радиофреквентним, електромагнетним могућностима. Државна корпорација „Ростех“ истиче да западне санкције нису утицале на развој таквог оружја.
Мобилне формације Стратешких ракетних снага већ су опремљене возилима за чишћење мина на даљинско управљање „листва“, које функционишу по новим физичким принципима.

Руска војна индустрија ради „пуном паром“

Ове године, још једно озбиљно оружје добиће Копнена војска Оружаних снага Русије – то је нова самоходна хаубица „коалиција-СВ“, која може да испали 16 пројектила у минуту и да има изузетно добре одбрамбене могућности у поређењу с другим артиљеријским оруђем које се користи у Украјини.
Очекује се да ће најновија руска хаубица „коалиција“ ускоро бити у зони специјалне војне операције, а имаће знатну предност над хаубицама НАТО-а када је реч о домету.
Хаубицу карактерише висок ниво аутоматизације – посада се налази у изолованој оклопној капсули, одакле се даљински управља борбеним возилом.
„Јасно је да се ново оружје не појављује сваке године, али постоји модернизовано оружје, које је између осталог резултат примене оружја у зони специјалне војне операције. У различите типове оружја уводе се додатне модернизације – нови уређаји за навођење, прецизније наоружање за уништење циљева итд. То војсци олакшава руковање тим оружјем“, објаснио је Литовкин.
Руски експерти закључују да ће Русија ове године наставити да повећава производњу војних производа. Армија ће добити како модернизоване моделе војне опреме - оружје, војну и специјалну технику, тако и производе нове генерације.
Русија је по темпу војне производње надмашила колективни Запад, а очекује се да ће се тај тренд наставити и 2024. године.
Експерти истичу да су руска одбрамбена индустрија и приватна предузећа „у замаху“, набављене су нове машине и друга индустријска опрема, што омогућава опремање оружаних снага широким спектром војне опреме и оружја.
Руска ракета Циркон - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
РУСИЈА
Русија опрема нове нуклеарне подморнице „цирконима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала