- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Какво то ново оружје будућности развија Русија

© Фото : WikipediaЛасерско оружје
Ласерско оружје - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Владимир Путин је током Источног економског форума у Владивостоку открио да Русија развија оружје на „новим физичким принципима“ које ће у скоријој будућности осигуравати безбедност сваке земље, док је на космодрому „Восточни“ Ким Џонг Уну показао руске свемирске ракете „Ангара“ „Сојуз - 2“.
Путин није прецизирао о ком новом оружју је реч, али руски војни експерти наводе да оружје засновано на новим физичким принципима подразумева употребу нових или раније некоришћених технологија и укључује оружје са ласерским, инфразвучним, радиофреквентним, електромагнетним могућностима. Такво оружје већ постоји и сада се ради на његовом усавршавању.
Такође, стручњаци напомињу да се данас ради на развоју „оружја будућности“ као што је плазмоидно оружје, које ће бити у стању да уништи сваку мету, укључујући балистичке ракете и авионе који лете суперсоничном брзином.
„Ако су постојећи системи оружја засновани на кинетичком принципу – испаљивањем метка, муниције, ракете погађа се мета, онда оружје засновано на новим физичким принципима карактеришу други разорни фактори, веома различити - електромагнетни пулс, ласер, сноп наелектрисаних или неутралних честица...“, каже руски експерт Константин Сивков.
Како објашњавају експерти, инфразвучно оружје ствара звук који „удара“ на слушне органе, изазивајући бол, страх и панику међу непријатељском војском због чега се она просто разбежи. Једноставно речено, то је прилично ефикасно средство и што је најважније, није смртоносно и не доводи до озбиљних здравствених последица.
Карактеристика електромагнетног оружја је та што оно користи електромагнетну енергију за онеспособљавање електронске опреме и оружја.
Ласерска оружја производе сноп концентрисаног светла високе температуре, а нека од њих могу пробушити и дебели челик за пар секунди. Ласерски сноп има брзину светлости, велики домет и може погоди мету прецизно у милиметар. Још једна предност је та што су ласери готово нечујни и што је још важније – они су јефтини, јер нема муниције.
Због свега тога експерти кажу да оружје засновано на новим физичким принципима има велике предности у односу на конвенционално оружје.
© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин је током Источног економског форума у Владивостоку открио да Русија развија оружје на „новим физичким принципима“
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Председник Русије Владимир Путин је током Источног економског форума у Владивостоку открио да Русија развија оружје на „новим физичким принципима“

Ласерско оружје – оружје будућности

Сивков оцењује да је ласерско оружје тренутно најперспективнији правац, подсећајући да Русија има ласерски систем који може да „заслепи“ сателите.
„’Најпростија’ ствар је оно што ми већ активно користимо - ласерски систем ‘Пересвет’. Ми га имамо. Иначе, ласерско оружје је најинтересантнији и најперспективнији правац. Омогућава да се онеспособе оптичко-електронски системи за надзор“, каже Сивков.
Русија је створила и ласерски ситем по имену „Задира“, који је употребљен у Украјини. „Задира“ може да спали украјински дрон у року од пет секунди са удаљености од пет километара. Другим речима, ако „Пересвет“ заслепљује, онда ова нова генерација ласерских оружја доводи до физичког уништења мете - топлотног уништења, пошто она изгоре.
Иначе, Путин је о стварању новог оружја на физичким принципима обелоданио после недавне посете Саровском нуклеарном центру, где му је предочено на чему тај центар тренутно ради, али се и даље држи у тајности о чему је конкретно реч.

Шта je Путин показао Ким Џонг Уну на космодрому „Восточни“

Путин на Источном економском форуму у Владивостоку није најавио само ново руско оружје, него је и севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну Путин показао комплекс за склапање и тестирање ракете-носача „Ангара“, која је тренутно у развоју.
Састанак двојице председника уприличен је на космодрому „Восточни“ у Амурској области, a лидери две земље су чули и кратка објашњења о техничким карактеристикама ракета-носача „Сојуз-2“ и породице „Ангара“.
Путин је госту обећао подршку у изградњи сателита, док је севернокорејски лидер, који покушава да прошири своје присуство у свемиру, показао велико интересовање за ракетну технологију, занимале су га карактеристике горива за ракету, принципи погона ракете-носача и слично.
„Ангара" је нова породица ракета-носача различитих класа и спада у еколошки чисте, јер њени мотори раде на керозин и течни кисеоник и не користи агресивне и токсичне компоненте горива. Том типу припадају лаки носачи „Ангара-1.2“, средњи „Ангара-А3“, тешки „Ангара-А5“ модернизована ракета „Ангара-А5М“ и ракета повећане носивости — „Ангара-А5В“.
Прво лансирање те модернизоване „Ангаре“ са новоизграђеног космодрома „Восточни“ планирано је за 2025. годину и предвиђена је да са земље у свемиру носи далеко више терета него обична ракета.
Модернизована „Ангара-А5В“ може да лансира у ниску Земљину орбиту 37 тона терета, за разлику од претходне верзије „Ангара А5“ која је била у стању да у орбиту понесе између 22 и 24 тоне терета.
Иначе, радови на изградњи лансирног комплекса почели су 2019. године, а тренутно се његова изградња приводи крају.
Лансирни комплекс захвата површину од 109 хектара, а на њему је предвиђена изградња више од 200 зграда и објеката. Захваљујући њему, „Восточни“ ће моћи да спроводи програме истраживања Сунчевог система и шире.
Севернокорејски председник се уписао и у књигу почасних гостију космодрома „Восточни“.
„Слава Русији, која је родила прве истраживаче свемира, биће бесмртна“, написао је он.
Ким Џонг Ун верује да његова садашња посета Русији, прва у четири године, показује важност стратешких односа између Русије и Северне Кореје и истакао је да су односи са Русијом први приоритет за Северну Кореју.
Ким Џонг Ун - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РУСИЈА
Ким Џонг Ун подигао здравицу за победу Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала