- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички медији: Страх Шолца кочи испоруку ракета дугог домета Кијеву

© AP Photo / South Korea Defense MinistryРакета Taurus, запущенная с истребителя F-15K. Архивное фото
Ракета Taurus, запущенная с истребителя F-15K. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц одбија да пошаље Украјини крстареће ракете „таурус“ јер страхује да би то Москва могла да схвати као провокацију, пише амерички лист „Вашингтон пост“.

„Шолц се плаши да би Украјина могла да искористи ракете, чији је домет око 483 километра, за нападе на територију Русије. Он се плаши да ће испоруку ракета Кијеву Путин схватити као провокацију. Страхује да би то могло да изазове ескалацију“, пише колумниста Ли Хокстејдер.

Како оцењује, ракете „таурус“ су управо оно оружје „које може да уништи Кримски мост“, док би друге врсте оружја могле само да „направе рупе на њему“. Колумниста додаје да ниједно оружје и ниједан удар не би могли да преокрену ток сукоба, али напад на мост могао би да буде „симболичан сигнал“ за Русију.
Подсећајући на оклевање савезника Кијева приликом доношења одлука о слању новог наоружања Украјини, новинар закључује да је „одбијање Шолца да пошаље 'таурус' Украјини слика подвојености Запада у минијатури“.
Подсећамо, Кијев одавно тражи од Берлина да испоручи ракете „таурус“, али Шолц је до сада уздржано реаговао на позиве украјинске стране. Више пута је говорио да се све испоруке оружја договарају са партнерима, укључујући САД, те да је приоритет Немачке и даље снабдевање Украјине системима ПВО и артиљеријском муницијом.
Пре 10 година за Бундесвер је купљено око 600 ракета „таурус“. Оне се сматрају панданом британских ракета „сторм шедоу“ које су већ испоручене Украјини. Међутим, домет немачко-шведских ракета је много већи – до 500 километара.
Руска страна је више пута упозоравала да ће Запад слањем оружја Кијеву и помагањем у обуци украјинске војске само продужити сукоб и неће променити ситуацију на бојном пољу.
Погледајте још:
Авион Ф-16 египатског ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2023
РУСИЈА
Москва упозорава земље НАТО: Постоје границе које се не смеју прећи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала