- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америка дала зелено светло екстремистима у БиХ

CC0 / Unsplash / Маскирани мушкарац
Маскирани мушкарац - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
Пратите нас
Паљење српских застава, каменовање Срба и њихових кућа у Федерацији БиХ је последица понашања Америке и слања борбених авиона да надлећу РС на Дан државности, што је осоколило екстремисте у БиХ, оцена је политиколога Стевице Деђанског.
У федералном делу Босне и Херцеговине на Дан Републике Српске гореле су српске заставе у Мостару, Зеници и Коњицу, а нападнуте су и српске повратничке породице у овим местима.

Американци су им дали зелено светло

Америчка амбасада у БиХ је додуше осудила ове поступке али није дала одговор на питање тамошњих медија да ли провокације и прећутно одобравање оваквих инцидената представљају поруку да су Срби, иако су конститутивни народ, непожељни у ФБиХ.
Професор др Стевица Деђански сматра, међутим, да је Америка врло лицемерно наступила јер је слањем борбених авиона да прелећу РС и Бањалуку на дан прославе фактички дала зелено светло онима који се хране и живе од мржње према свему што је српско да ударе на Србе у Федерацији.
„Они су се после овог потеза Американаца осилили мислећи да ће поново добити бланко да протерају и то малао Срба који живе у Федерацији БиХ јер су вероватно помислили да се РС на неки начин „уплашила“ због реакције Америке и њихове демонстрације силе,“ сматра Деђански.

Зашто је Шмит прећутао нападе на Србе

У целој причи, додаје он, индикативно је и то да се није огласио такозвани високи представник Кристијан Шмит, од кога би се то очекивало, јер би му, да је стварно високи представник, то спадало у опис посла.
„Очекивало се да каже да је овакво понашање недопустиво јер би то на неки начин скресало крила екстремистима, али тога нема. Тако да очигледно да се и овде покушава да уради као што се ради и на Косову и Метохији, где је српски народ у мањини и где је немогуће да о њима брине њихова држава – дакле желе да их протерају,“ истиче Деђански.
Деђански каже да га све ово подсећа на рецепт коју је Немачка користила током Другог светског рата – "нема Срба, нема проблема".
„Срби могу да се поуздају само у своју државу да их заштити, ма где да се налазе. Наравно, ми морамо да све то урадимо дипломатским путем, никао другачије, али не смемо да дозволимо да наши људи страдају и да трпе тортуру како на КиМ, тако и у Федерацији БиХ,“ закључује Деђански.

На удару све што је српско

Амбасада САД у Сарајеву реаговала је и осудила паљење заставе РС и напад то јест каменовање куће српске породице у Мостару, уз повике "Алаху екбер" и "Текбир". Спаљена је и застава РС у Зеници, а према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ.
Група грађана протестовала је испред Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, захтевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а на лице места изашла је и полиција како би обезбедила објекат. У америчкој Амбасади овај случај у Коњицу нису коментарисали.
Вандалски чин догодио се на дан када је Република Српска обележавала свој празник - Дан Републике.
Погледајте и:
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2024
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: Шта Америку брига шта прослављамо, ми смо људи слова закона и устава
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2024
РЕГИОН
Додик поручио америчком амбасадору: Своје претње окачите мачку о реп!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала