- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Англосаксонци – пирати 21. века: Москва обећала САД болан одговор у случају конфисковања имовине

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Крађа државне, приватне и јавне имовине одавно је визит карта Англосаксонаца, а уколико власти САД конфискују замрзнуту руску имовину Москва ће предузети мере које ће бити болне за Вашингтон, поручила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Она се огласила поводом саопштења агенције Блумберг да Бела кућа подржава нацрт закона о конфисковању замрзнуте руске имовине.
„Крађа државне, приватне и јавне имовине постала је визит карта Англосаксонаца. Вашингтон и Лондон то раде деценијама. То се до сада другачије звало – разбојништво, на пример. Онда је легализовано и сада је то пиратерија 21. века“, казала је Захарова на брифингу.
Такође је поручила да ће Русија одговорити у случају конфисковања замрзнуте руске имовине.

„Евентуално конфисковање наших суверених резерви носи опасност од погубних последица за финансијску и инвестициону сферу у земљама које се, упркос упозорењима разумних експерата, одлуче на такав корак. Руска страна није заинтересована за такав развој ситуације, али је спремна за све опције, укључујући и оне које предвиђају адекватне одговоре на нове непријатељске акције. Узвратне мере ће бити предузете и то такве мере да ће их приметити, осетити – биће болне“, поручила је Захарова.

Она је подсетила да су САД од почетка биле међу главним присталицама „крађе“ руских суверених резерви и да су успеле да увуку у то и своје сателите из Г7.
„Услед све већих потешкоћа са обезбеђивањем финансијске подршке кијевском режиму, интензивирао се рад западњака на тражењу било каквих средстава и извора његовог издржавања. Сада ће се то разматрати у практичном смислу“, закључила је Захарова.
Након почетка специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијског „Јуроклира“ – једног од највећих међународних депозитара.
Москва је саопштила да је замрзавање руске имовине у Европи крађа и још један корак у гажењу свих правила и норми међународног права.
Како је писао Блумберг, позивајући се на новембарски меморандум Савета за националну безбедност (саветодавно тело председник САД) послат Комитету Сената за спољне послове, „администрација председника САД Џозефа Бајдена у принципу подржава предлог закона који би омогућио конфискацију руских средстава“.
Напомиње се да је Бајден одлучио да подржи идеју о конфискацији руске имовине, након што су републиканци блокирали издвајање додатне помоћи Кијеву у износу од 60 милијарди долара.
Погледајте још:
Америчке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2024
РУСИЈА
Медији: Бајден подржава конфискацију руске имовине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала