- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев и Лондон потписали споразум о гаранцијама безбедности

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаЗаставе Велике Британије и НАТО-а на згради британске амбасаде у Кијеву
Заставе Велике Британије и НАТО-а на згради британске амбасаде у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Украјина и Велика Британијапотписале су споразум о гаранцијама безбедности, а документ ће, како је наведено, важити до ступања Украјине у НАТО, преноси украјински лист „Европска правда“.
„Документ под називом 'Споразум Украјине и Уједињеног Краљевства о сарадњи у сфери безбедности потписали су лидери двеју земаља, Владимир Зеленски и Риши Сунак, после преговора у Маријинској палати у Кијеву“, наводи лист.
Прецизира се да је то први споразум у сфери договора о безбедности који су усаглашени током самита НАТО-а у Виљнусу.
„Велика Британијa ће у оквиру пакета војне помоћи Украјини 2024. године испоручити додатну количину ракета дугог домета, противтенковских средстава и артиљеријских граната“, саопштио је Сунак за заједничкој конференцији за новинаре с украјинским председником Владимиром Зеленским у Кијеву.
Према Сунаковим речима, ово ће бити највећи пакет војне помоћи Кијеву од почетка сукоба у вредности од 2,5 милијарди фунти, односно, 3,19 милијарди долара.
Поред оружја, пакет британске војне помоћи укључиваће и обуку још хиљаду украјинских војника.
Према новом споразуму о сарадњи у области безбедности, предвиђено је да ће Британија подржавати Украјину у току наредних 10 година. Поред тога, споразум не садржи одредбе о директном учешћу Лондона у сукобу против Русије или распоређивању војске Велике Британије на територији Украјине.
На самиту НАТО-а у Виљнусу земље „Велике седморке“ су објавиле декларацију о подршци Украјини, али обавезе у сфери безбедности које се у њој спомињу не предвиђају конкретне рокове реализације, као и претходна обећања о чланству Украјине у НАТО-у.
Кијев се нада да ће „гаранције безбедности“ почети да функционишу до самита НАТО-а у Вашингтону 2024. године. Оне би могле да буду формиране као билатерални споразуми с Француском, Немачком, САД и низом других земаља о дугорочном финансирању, војним испорукама и обуци војника.
Погледајте и:
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
РУСИЈА
„То би значило објаву рата Русији“: Из Mоскве стигло снажно упозорење Лондону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала