- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
An X screenshot of US, UK forces attack on Houthi Targets in Yemen on January 11, 2024. - Sputnik Србија

УЖИВО Признање Америке: САД и Британија напале више локација у Јемену него што је објављено

Пратите нас
Америчка војска и њени савезници извели су ударе на више од 60 циљева на 16 локација које користе Хути у Јемену. Хути поручују да ће САД и Велика Британија платити високу цену "за очигледну агресију". У Јемену су организоване масовне демонстрације против САД и Велике Британије.
Међу гађаним циљевима су команда и контролни центри, складишта муниције, лансерски системи, производни погони и противваздушни радарски системи, наведено је у саопштењу америчког ваздухопловства. У ударима је коришћено више од 100 прецизно навођених пројектила. Ово је први удар на Хуте од како је та група почела да испаљује беспилотне летелице и ракете на теретне бродове у Црвеном мору. Русија је данас затражила хитну седницу Савета безбедности.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:38 12.01.2024
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
РУСИЈА
Русија: САД доприносе ширењу сукоба на Блиском истоку на цео регион
22:10 12.01.2024
Гутереш: Хути морају да поштују резолуцију СБ и хитно прекину нападе на бродове
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерш изјавио је да јеменски Хути морају да поштују резолуцију Савета безбедности којом се захтева хитан прекид свих напада на бродове у Црвеном мору.
Гутереш је обавештен о синоћњим ваздушним нападима САД и Велике Британије, уз подршку других земаља, рекао је портпарол УН Стефан Дижарик, пренео је АП.
Он је позвао све нације које "бране своја пловила од напада да то учине у складу са међународним правом, како је наведено у резолуцији".
21:45 12.01.2024
Бајден: Хути су терористи, одговорићемо ако наставе
Амерички председник Џозеф Бајден назвао је јеменске Хуте "терористичком групом", након што су амерички и британски ратни авиони, бродови и подморнице извели десетине ваздушних напада широм Јемена.
Бајден је рекао да ће Вашингтон одговорити Хутима уколико наставе да се понашају на начин који је, како је навео, нечувен, преноси Ројтерс.
21:30 12.01.2024
Сједињене Америчке Државе и њихови савезници злоупотребили су недавно усвојену резолуцију Савета безбедности Уједињених нација тиме што су гађали циљеве у Јемену, изјавио је новинарима стални представник Русије у УН Василиј Небензја.
Он је рекао новинарима да је Русија управо због злоупотребе резолуције тражила хитну седницу СБ УН.
21:22 12.01.2024
Признање Америке: САД и Британија напале више локација у Јемену него што је објављено
САД и Британија напали су скоро 30 локација у Јемену током ноћи користећи више од 150 комада муниције, изјавио је саветник у Министарству одбране САД Даглас Симс, што је више него што је раније објављено.
Симс је рекао новинарима да не очекује велики број жртава као резултат синоћњих напада, пошто су мете укључивале и оне у руралним подручјима, пренео је Ројтерс.
Он је истакао да Вашингтон очекује да ће Хути покушати да узврате, додајући да је група раније тог дана испалила противбродску балистичку ракету која није погодила ниједан брод.
20:54 12.01.2024
Иран осудио америчко-британски напад на Хуте у Јемену
Иран је осудио америчко-британски напад на Хуте у Јемену, упозоравајући да ће то подстаћи "несигурност и нестабилност" у региону, јавили су ирански државни медији.
"Најоштрије осуђујемо војне акције САД и Велике Британије на неколико градова у Јемену", саопштио је портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани, пренео је Ројтерс.
Ово сматрамо јасним кршењем суверенитета и територијалног интегритета Јемена, као и кршењем међународног права и одредби, рекао је Канани.
Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан похвалио је акције Хута усклађених са Ираном против бродова повезаних са Израелом и рекао је да тај покрет подржава поморску безбедност.
Он је позвао САД да прекину своју потпуну подршку Израелу.
"Акција Јемена у суочавању са геноцидом израелског режима је за дивљење. Сана се стриктно придржава поморске безбедности", написао је Амирабдолахијан на платформи „Икс“.
"Уместо да напада Јемен, Бела кућа би требало да одмах прекине свеобухватну војну и безбедносну сарадњу са Тел Авивом против народа Газе и Западне обале и обнови безбедност широм региона", додао је он.
20:13 12.01.2024
Бела кућа: САД не желе рат са Јеменом, али неће оклевати да предузму акције
САД не желе рат са Јеменом, али неће оклевати да предузму додатне акције као одговор на нападе Хута у Црвеном мору, саопштила је Бела кућа.
"Нисмо заинтересовани за рат са Јеменом. Нисмо заинтересовани за сукоб било које врсте овде" рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби новинарима.
Он је додао да све што је председник САД Џозеф Бајден радио био је покушај да спречи било какву ескалацију сукоба, укључујући нападе током ноћи.
19:40 12.01.2024
Испаљена ракета на брод у Црвеном мору близу Јемена
Једна ракета је испаљена данас на брод у Црвеном мору, јужно од Јемена, саопштено је из Организације за поморске трговинске операције Велике Британије (УКМТО).
Пројектил је наводно пао у воду око 400 метара од Аденског залива, након чега су га испратила три мале летелице, рекао је капетан брода, наводи се у саопштењу.
Није било повређених, нити је нанета материјална штета, а брод је наставио да се креће ка луци.
19:35 12.01.2024
17:49 12.01.2024
Бела кућа: Процењујемо учинак америчко-британских напада
САД процењују утицај америчко-британских ваздушних напада на Хуте у Јемену, који су циљали способност милитаната које подржава Иран да складиште, лансирају и воде своје ракете или дронове, рекао је у портпарол Беле куће Џон Кирби.
"Још радимо на процени стварног учинка напада на све мете. Мислим да ћемо у наредним сатима имати бољи увид у размере штете које специфичности штете нанете овде“, рекао је Кирби у интервју за Ем-Ес-Ен-Би-Си.
17:49 12.01.2024
Ирак: Бомбардовање Јемена неоправдана агресија која ће повећати сукобе у региону
Ирак је саопштио да је америчко и британско бомбардовање Јемена неоправдана агресија која ће повећати интензитет сукоба у региону.
"Ово (бомбардовање) ће створити хаос и повећати интензитет сукоба у региону", рекао је за Спутњик саветник за медије ирачког премијера Хишам ал Рикаби.
Према његовим речима, оно што се догодило је "неоправдана агресија, лишена било каквог међународног легитимитета у односима са сувереним државама".
17:07 12.01.2024
17:06 12.01.2024
САД увеле санкције компанијама из Хонгконга и УАЕ које финансирају Хуте
САД су увеле санкције усмерене на испоруке робе за финансирање иранских снага Кудс и јеменских Хута, док Вашингтон појачава притисак на ту милитантну групу коју подржава Техеран због напада на међународне бродове.
Америчко Министарство финансија је у саопштењу навело да је увело санкције компанији са седиштем у Хонгконгу и другој са седиштем у Уједињеним Арапским Емиратима којe испоручујu иранску робу у име Хута које подржавају иранске снагa Кудс који је већ под санкцијама САД.
У саопштењу се наводи да је приход од продаје робе ишао Хутима као подршка њиховим нападима на међународне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу.
"САД настављају да предузимају мере против илегалних иранских финансијских мрежа које финансирају Хуте и омогућавају њихове нападе“, рекао је заменик америчког министра финансија за тероризам и финансијску обавештајну службу Брајан Нелсон, преноси Ројтерс.
17:06 12.01.2024
17:02 12.01.2024
Комбиноване поморске снаге упозоравају бродове да избегавају мореуз Баб ел Мандеб
Комбиноване поморске снаге (ЦМФ) упозориле су све бродове избегавају мореуз Баб ел Мандеб, наводи се у поруци која је прослеђена свим члановима Међународног удружења независних власника танкера (ИНТЕРТАНКО).
"Очекује се да ће период који представља претњу по испоруке трајати неколико дана", наводи се у поруци у који је Ројтерс имао увид.
ЦМФ је мултинационално поморско тело које предводе САД из Бахреина, има 39 чланица, укључујући НАТО и европске државе, земље региона и друге државе.
ИНТЕРТАНКО представља највећи део светске независне танкерске флоте, са око 185 независних компанија чланица које обухватају више од 4.000 пловила.
17:02 12.01.2024
СОХР: Проиранске групе у Сирији гађале америчку базу, погођене куће расељених
Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији (СОХР) објавила је да су групе које подржава Иран испалиле више од шест пројектила на америчку базу у гасном пољу Конико на северу сиријског села Деир Езор.
Према неименованим изворима СОХР, неки од пројектила су погодили цивилне куће у селу Ел Азбах у близини гасног поља Конико, што је направило материјалну штету.
У селу Ел Азбах смештени су расељени људи из села Хатлах, Хашам, Марат, Ел Салеихајах, Ел Хусаинајах, Табајах и Мазлум која контролишу милиције које подржава Иран.
Додаје се да је СОХР од 19. октобра документовала 88 напада које су извршиле милиције које подржава Иран на базе коалиције у различитим областима широм Сирије.
15:39 12.01.2024
Хути: Напашћемо бродове који су повезани са САД и Великом Британијом
Члан политбироа Хута Мохамед Али ел Бухаити изјавио је да ће та група напасти бродове који су повезани са Сједињеним Америчким Државама и Великом Британијом.
"До сада смо напали само бродове који су повезани са ционистичким ентитетом. Међутим, данас ћемо напасти бродове повезане са Америком и Британијом и њиховим интересима, као одговор на њихову агресију на Јемен", рекао је Ел Бухаити.
15:33 12.01.2024
Протест у Јемену против војних удара америчке и британске војске - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
СВЕТ
„Америка је ђаво“: Mасовне демонстрације у Јемену против САД и Велике Британије /видео, фото/
14:40 12.01.2024
Британски ловац тајфун после операције у Јемену  - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
СВЕТ
Рекли „не“ Американцима: Италија одбила да учествује у америчко-британском нападу
13:21 12.01.2024
НАТО напад на Хуте сматра одбрамбеним
НАТО сматра да су амерички и британски удари на циљеве Хута одбрамбени, пренео је АФП.
Агенција је пренела овај став позивајући се на извор из Алијансе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала