- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Споразум Лондона и Кијева: Британске снаге неће директно учествовати у сукобу против Русије

© Flickr / Defence ImagesБритански војници
Британски војници - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Пратите нас
Нови споразум о безбедносној сарадњи Лондона и Кијева не предвиђа учешће Британије у сукобу против Русије, иако је њиме обећано повећање и наставак систематске подршке у области одбране, произлази из документа, објављеног на сајту украјинског председника Владимира Зеленског.
Према документу, Британија остаје водећи партнер Украјине у пружању војне помоћи у циљу одбране украјинске територије, укључујући слободну економску зону, обнављање националне економије и заштиту њених грађана, пружање помоћи у унапређивању Оружаних снага Украјине, „одређујући као приоритете противваздушну одбрану, артиљерију и оружје дугог домета, оклопну технику“.
Ни у једној тачки нема речи о директном учешћу Велике Британије у сукобу против Русије или распоређивању британске војске на територији Украјине.
„Краљевина ће подстицати своју одбрамбену индустрију да сарађује са Украјином ради подршке локализације ремонта, техничког одржавања и производње одбрамбених производа Уједињеног Краљевства у Украјини. Стране ће заједно радити на обавештајној и безбедносној сарадњи“, наводи се у документу.
Истовремено, стране подржавају јачање санкција против Русије, тежњу Украјине да се придружи НАТО, као и потребу да Кијев имплементира захтеване реформе.
Наглашава се да у случају било каквих неслагања, енглеска верзија документа има предност.
Споразум о безбедносној сарадњи Лондона и Кијева потписали су данас британски премијер Риши Сунак и украјински лидер Владимир Зеленски.
Споразум важи наредних 10 година, током ког се Британија обавезала да ће подржавати Украјину.
Споразум се састоји од девет делова: одбрана и безбедност, поморска безбедност, сарадња у области одбрамбене индустрије, заштита виталне инфраструктуре, рад са пропагандом, сајбер безбедност, организовани криминал, фискална подршка, обнова Украјине.
Које вредности Русије ће спасити свет погледајте у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала