- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Украјинска војска - Sputnik Србија

УЖИВО Лондон ће финансирати производњу још хиљаду дронова за Кијев

Пратите нас
Наставља се руска специјална војна операција у Украјини. Руска војска извела више успешних операција на Дњепру и на доњецком правцу.Лондон и Кијев потписали споразум о гаранцијама безбедности, које су, такође, тема преговора кијевског режима с америчком администрацијом.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:51 12.01.2024
Ваздушна опасност у Кијеву
Ваздушна опасност објављена је у Кијеву, следи из података онлајн мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
22:07 12.01.2024
Ваздушна опасност поново у неколико области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Харковској, Полтавској, Сумској и Кијевској области Украјине, као и у делу Херсонске области која је под контролом Кијева, следи из података онлајн мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
21:04 12.01.2024
Вашингтон преговара с Кијевом о гаранцијама безбедности
САД настоје да потпишу с Украјином споразум о гаранцијама безбедности, почеле су билатералне консултације о том питању с украјинском владом, изјавила је амбасадорка САД у Украјини Бриџит Бринк.
„Имали смо две рунде до сада, а преговори ће бити настављени. Бајденова администрација тежи том договору“, навела је амбасадорка.
Према наводима листа „Европска правда“, Бринкова није хтела да прецизира оквире или рокове за будући споразум, јер су преговори у току.
Она је нагласила да се САД залажу за чланство Украјине у НАТО-у, а споразум о безбедности треба да створи „мост за осигуравање безбедности“ док чланство не постане реалност.
19:02 12.01.2024
Ваздушна опасност у осам области Украјине
Ваздушна опасност је објављена у Кијевској, Черниговској, Черкаској, Полтавској, Харковској, Дњепропетровској и Кировоградској области Украјине, следи из података онлајн-мапе Министарства за дигиталну трансформацију Украјине.
18:40 12.01.2024
Кијев тражи од САД јуришне авионе А-10
Командант копнених јединица Оружаних снага Украјине, генерал-пуковник Александар Сирски, позвао је да се Кијеву испоруче амерички јуришни авиони А-10, који су у наоружању америчке војске још од 70-их година прошлог века.
„Причао бих о А-10 као варијанти, ако нам их дају... То није нова техника, али је поуздана, добро се показала у многим сукобима“, рекао је Сирски у интервјуу агенцији Ројтерс и додао да ће такви авиони моћи да пружају неопходну подршку копненим снагама.
18:02 12.01.2024
Лондон ће финансирати производњу још хиљаду дронова за Кијев
Велика Британија ће доделити Украјини 255 милиона долара у циљу производње још хиљаду дронова, изјавио је британски премијер Риши Сунак на конференцији за новинаре у Кијеву.
Раније је Сунак објавио да ће његова земља доделити Кијеву највећи једнократни пакет војне помоћи у висини од 3,2 милиона долара.
14:43 12.01.2024
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
РУСИЈА
„То би значило објаву рата Русији“: Из Mоскве стигло снажно упозорење Лондону
14:42 12.01.2024
Брифинг Министарства одбране Русије за протеклу недељу
На доњецком правцу руске снаге су за недељу дана одбиле шест напада Украјинаца и том приликом ликвидирали 1.785 украјинских војника и уништиле пет тенкова, 20 оклопних возила, између осталог и два америчка возила „бредли“.
Руске снаге заузеле су боље положаје у запорошком правцу, а у тим борбама снаге Кијева остале су без 230 војника. Такође, одбијен је и напад украјинске 3. бригаде националне гарде у близини места Работино у Запорошкој области. Поред људства, Кијев је остао и без три тенка, 10 оклопних возила, 17 аутомобила и три артиљерија.
На купјанском правцу руске снаге одбиле су 27 напада и контранапада Украјинаца. Поред тога, руске снаге су побољшале своје положаје тако што су направили пробој по централном делу фронта. Губици Кијева за протеклу седмицу у том правцу износили су преко 585 војника, три тенка, 14 оклопних возила и 18 аутомобила.
Руска авијација је за протеклу седмицу оборила украјинске авионе Су-27 и Су-25, као и један хеликоптер Ми-8
Руске ракетне снаге извеле су масовне нападе на украјинске објекте, а главне мете су била предузећа која су се бавила ремонтом и модернизацијом авиона, дронова, оклопних возила, вишецевних ракетних лансера и артиљерија. У нападима су коришћене хиперзвучне ракете „кинжал“.
13:54 12.01.2024
Лондон повећава војно финансирање Украјине
Лондон и Кијев потписаће „историјски“ споразум о сарадњи у сфери безбедности, а Велика Британија ће такође повећати војно финансирање Украјине, саопштио је Ројтерс, позивајући се на кабинет британског премијера Ришија Сунака.
Сунак је већ стигао у Кијев и поручио је да подршка Лондона Кијеву неће ослабити.
„Велика Британија ће пружити Украјини војну помоћ у износу од 2,5 милијарде фунти у 2024-2025. години“, саопштила је телевизија „Скај њуз“. Реч је о наредној финансијској години која почиње у априлу. Како је прецизирано, то је 200 милиона више него у претходне две године.
09:41 12.01.2024
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Специјална операција у Украјини
Америка обуставља војну помоћ Украјини
08:56 12.01.2024
Украјински дрон-камиказа погодио комби хитне помоћи, има погинулих
У селу Голмовски у Доњецкој Народној Републици украјински дрон-камиказа погодио је комби хитне помоћи.
Како преносе градоначелник Горловке, двоје људи је погинуло, а рањено је и три медицинска радника.
07:47 12.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност у пет украјинских региона
Узбуна за ваздушну опасност у јутарњим часовима објављена је у пет украјинских региона, показују подаци украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
Реч је о Харковској, Полтавској, Черкаској, Кировоградској и Дњепропетровској области, а сирене су се активирале у 8.26 по локалном времену.
За сада нема информација шта су мете гађања руских ракетних снага.
07:47 12.01.2024
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
Специјална операција у Украјини
Зеленски упозорио америчке политичаре: Ако будете блокирали помоћ – наши пензионери ће умрети
07:46 12.01.2024
Уништени положаји Кијева, руска војска напредује
Хеликоптери јуришно-извиђачке групације „Центар“ уништили су украјинске положаје војске на краснолиманском правцу, саопштило је руско Министарство одбране. Напад је изведен хеликоптерима Ка-52.
Такође, пилоти јуришних авиона Су-25 руске војске извеле су нападе на украјинске положаје на доњецком правцу, а како тврде из руског војног ресора, сви циљеви су поогођени.
Када је реч о јединицама руских вишецевних ракетних лансера, они су извели нападе на купјанском правцу и том приликом побољшали своје положаје и извеле нападе на конвој кијевских оклопних јединица. Техника која је погођена, према тврдњама руског Министарства одбране, или је уништена или онеспособљена. Укупни губици Кијева су око 85 војника, два оклопна пешадијска возила, три аутомобила, као и једна самоходна артиљерија „краба“ пољске производње.
07:45 12.01.2024
Више успешних операција руске војске на Дњепру и на доњецком правцу
Руске минобацачке јединице уништиле су украјинске положаје на острвској зони делте Дњепра у Херсонској области, саопштило је руско Министарство одбране.
Истовремено, руске ваздушно-десантне снаге су код Соледара ликвидирале групацију украјинске пешадије – реч је о четири украјинска војника. Поред тога, уз помоћ оклопних возила једна група руске војске успела је да заузме положаје украјинске војске у том подручју и да се ту учврсти.
На јужнодоњецком правцу руска војска је уништила три привремена положаја украјинске војске, центар за управљање дроновима, као и једно складиште муниције, изјавио је начелник прес центра руске војне групације „Исток“ Александар Гордејев.
Напад је изведен бомбардерима, артиљеријама и минобацачима, а у питању су положаји украјинске 79. десантно-јуришне и 72. механизоване бригаде у Новомихајловки, Констатиновки, Антоновки и Иљинки.
Такође, протеклог дана је у том подручју спречено пет покушаја украјинске војске да изведе ротацију, а у тим нападима је убијено или рањено више од 145 украјинских војника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала