Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство спољних послова Србије: Тајван саставни и неодвојиви део Народне Републике Кине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарство спољних послова
Министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2024
Пратите нас
Република Србија принципијелно и доследно подржава политику једне Кине и не признаје државност Тајвана, док истовремено централну Владу у Пекингу сматра једином легитимном Владом кинеског народа, саопштено је данас из Министарства спољних послова Србије, поводом избора одржаних у кинеском региону Тајван.
„Поводом избора одржаних на Тајвану 13. јануара 2024. године, користимо ову прилику да истакнемо да Република Србија, у складу са нашом доследном политиком и залагањем за поштовање начела међународног права и Повеље Уједињених нација, принципијелно и доследно подржава политику једне Кине, не признаје државност Тајвана, а централну Владу у Пекингу сматра једином легитимном Владом кинеског народа“, наводи се у саопштењу и додаје да Србија у пуној мери подржава територијални интегритет, суверенитет и јединство Народне Републике Кине.
„Наша званична позиција, која ће остати непромењена, јесте да је Тајван саставни и неодвојиви део Народне Републике Кине“, наводи се.
Из Министарства је такође саопштено да Србија придаје посебан значај и важност „изванредним политичким односима и свестраној сарадњи са Народном Републиком Кином, који се темеље на свеобухватном стратешком партнерству и челичном пријатељству између два народа“.
Раније данас кандидат тајванске Демократске прогресивне партије Лаи Чинг-те победио је данас на изборима за лидера тог кинеског региона.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала