- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Москва: У свету постоји само једна Кина, а Тајван је њен неодвојиви део

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2024
Пратите нас
Русија потврђује да је њен принципијелни став о тајванском питању непроменљив, да је изложен у политичким документима које су потписали лидери Русије и Кине у периоду од 1992. до 2000. године, те да у свету постоји само једна Кина, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Коментаришући резултате избора на Тајвану Захарова је у изјави за Спутњик навела да је Влада Кинеске Народне Републике једина законита влада, која представља целу Кину, а да је Тајван неодвојиви део Кине.
„Руска1 страна је против независности Тајвана у било којој форми“, нагласила је Захарова.
Она је додала да су односи страна у Тајванском заливу искључиво унутрашња ствар Кине.
„Покушаји појединих држава да искористе изборе на Тајвану са циљем да изврше притисак на Пекинг и да ускомешају ситуацију у заливу и у целом региону су контрапродуктивни и заслужују да их широко осуди међународна заједница“, навела је Захарова.
Она је додала да Москва позива све спољашње силе да се суздрже од провокација које подривају регионалну стабилност и међународну безбедност.
На изборима за шефа администрације Тајвана победио је кандидат владајуће Демократске прогресивне партије Лај Чинг Те, који се залаже за независност острва. Он је освојио 40,05 одсто гласова. Након победе је поручио да ће се супротставити „претњама Пекинга“, да намерава да одржава статус кво у Тајванском мореузу, али и да би желео да Тајван води дијалог и сарадњу са Кином уз услов да „постоји паритет“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала