- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин блокиран: Пољопривредници испред Бранденбуршке капије, министар извиждан /видео/

© AP Photo / Monika SkolimowskaПротест пољопривредника у Берлину
Протест пољопривредника у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Више хиљада људи окупило се данас у Берлину на масовном протесту пољопривредника против укидања субвенција на дизел, током којег је министар финансија Кристијан Линднер прекинуо свој говор након увреда, праћених гласним звиждуцима, које су му упутили демонстранти, преносе немачки медији.
„Лажов“ и „Губи се“, узвикивали су учесници протеста током говора Линднера бацајући пиротехничка средства и коре од банане.
Више људи је ухапшено, навела је полиција, а преноси Тагесшпигел, не прецизирајући број.
Према подацима полиције, на данашњем скупу у Берлину, којим се завршава недељу дана протеста против намере влада да укине субвенције на дизел за пољопривреднике, окупило се око 8.500 учесника протеста са 6.000 возила.
Учесницима се обратио Лиднер, који је покушао да покаже разумевање према демонстрантима, наводећи да је реч о легитимним и мирним протестима и да је страховао од „страшних слика“ током протеста, али да до тога није дошло, због чега је захвалио пољопривредницима који протестују.
Услед гласних звиждука учесника протеста, Линднер је прекинуо говор на почетку свог обраћања, који је могао да настави тек након што је председник Немачког удружења пољопривредника Јоаким Руквид позвао окупљене да га пусте да се обрати, преноси немачки Велт.
Линднер је бранио смањење буџета савезне владе, али је обећао разговоре о смањењу бирократије и прилагођавању еколошких стандарда.
„Данас не могу да обећам више помоћи владе“, рекао је Линднер и додао да је његов циљ да ојача пословање пољопривредника.
Окупљенима се обратио и Руквид, који је поручио да ће пољопривредници наставити да користе право на демонстрације.
„Повуците предлоге за повећање пореза, онда ћемо се повући", поручио је Руквид владајућој коалицији „семафора“, састављеној од социјалдемократа, либерала и зелених.
Поред пољопривредника, запослени у транспортној индустрији позвали су на протесту у Берлину савезну владу да промени курс.
„Нашој индустрији је доста“, поручио је портпарол Савезног удружења за друмски транспорт, логистику и одлагање отпада Дирк Енгелхард и критиковао повећање путарине за камионе.
Испред Бранденбуршке капије у Берлину окупило се више хиљада учесника протеста. Трактори, камиони и друга возила поређани су дуж Улица 17 јуни и Ундер ден Линтен.
Данашњи митинг у Берлину сматра се кулминацијом низа протеста пољопривредника одржаних током протекле недеље.
Многи пољопривредници су већ током викенда паркирали своје тракторе и камионе у близини Бранденбуршке капије.
Неколико сати пред почетак протеста, полиција је престала да пушта возаче трактора да приђу месту за окупљање демонстраната.
Представници пољопривредника требало би да се послеподне састану са представницима све три владајуће странке.
Немачки пољопривредници почели су прошлог понедељка блокаду приступних путева аутопутевима у деловима Немачке у знак противљења владином плану да укине пореске олакшице за набавку дизела који се користи у пољопривреди.
Пољопривредници су почели протесте након одлуке владе о додатним мерама штедње за смањење терета савезног буџета за 2027. годину.
У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог и спорно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, које постоје већ 70 година, али и веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала