- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски лист: Главни „успех“ састанка о Украјини у Давосу – заједничка фотографија

© AFP 2023 / Gian Ehrenzeller/POOLУчастники встречи по так называемой формуле мира по урегулированию на Украине в Давосе
Участники встречи по так называемой формуле мира по урегулированию на Украине в Давосе - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Главно достигнуће састанка о Украјини у Давосу била је заједничка фотографија са већим бројем учесника него на претходним сличним догађајима, пише дипломатски дописник „Фајненшел тајмса" из Брисела Хенри Фој.

„За западне саветнике за националну безбедност, који су јуче присуствовали на састанку о Украјини у Давосу, главно достигнуће је било једноставно – већа и шареноликија 'породична' фотографија него прошли пут“, наводи се у чланку.

Новинар додаје да није постигнут никакав напредак по питању склапања реалног мировног споразума.
„То би било немогуће без Русије, а Русију нису позвали“, констатује аутор.
Како се додаје, представници 83 делегације на састанку о такозваној „форму мира“ 14. јануара у Давосу нису успели да усвоје ниједан заједнички документ, а на украјинској прес-конференцији након завршетка дискусија није присуствовао ниједан страни званичник.
Како се додаје, један од „негативних“ фактора је одлука Кине да не учествује на поменутом састанку, а Јужноафричка Република и Бразил, које одржавају добре односе са Русијом, посебно су биле активне током дискусије, наводи аутор чланка.
Претходно је министар спољних послова Швајцарске Игнацио Касис рекао да не постоји алтернатива за учешће Русије у мировном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без Москве немогуће.
Подсећамо, 2023. године одржана су три састанка о Украјини у сличном формату. Последњи је одржан на Малти 28-29. октобра прошле године. Русија није била позвана ни на један од четири састанка.
Раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила да ће Запад искористити састанак у Давосу како би покушао да уценама и обманама придобије земље глобалног Југа и Истока на страну Украјине. Притом је казала да је сигурна да су партнери Русије у Азији, Африци и Латинској Америци у потпуности свесни реалне ситуације и да неће дозволити да буду увучени у отворено антируске иницијативе.
Погледајте још:
Светски економски форум у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2023
Специјална операција у Украјини
Француски политичар: Зеленског ће у Давосу приморати да седне за преговарачки сто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала