- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Састанак у Давосу о украјинској „формули мира“ без решења

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Састанак о такозваној мировној формули за решење ситуације у Украјини, који је одржан у Давосу на нивоу саветника за националну безбедност, није успео да зацрта „јасан пут напред“, пише агенција Блумберг.
Састанак, којем су присуствовале 83 делегације, одржан је уочи Међународног економског форума у ​​Давосу.
„Састанак саветника за националну безбедност... завршен је у Давосу без израде јасног пута напред пред долазак... (председника Украјине) Владимира Зеленског“, наводи агенција.
Блумберг примећује да се Кијев надао да ће састанак, одржан пре званичног почетка Међународног економског форума, помоћи да добије подршку за своју „мировну формулу“ од 10 тачака међу земљама Глобалног југа, од којих многе нерадо подржавају Украјину.
Агенција додаје да, све у свему, Кијев настоји да искористи годишњи састанак политичких и пословних лидера, који се ове недеље одржава у Давосу, како би оживео подршку и пажњу.
Раније је швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис изјавио да нема алтернативе за учешће Русије у мирном решавању сукоба у Украјини и да је одржавање мировне конференције без Русије немогуће.
„Мировна формула“, коју је развио и промовисао Кијев, захтева обнављање територијалног интегритета Украјине, обезбеђивање евроатлантских безбедносних гаранција и стварање специјалног трибунала за истрагу „ратних злочина“ који се приписују Русији. У Москви „формулу мира“ Владимира Зеленског сматрају потпуно одвојеном од стварности.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али је Кијев увео законску забрану на њих. Запад стално позива Русију на преговоре, за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Које вредности Русије ће спасити свет погледајте у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала