- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британија шаље 20.000 војника на НАТО вежбе — биће распоређени по целој Европи

© Flickr / Defence ImagesБритански војници
Британски војници - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Пратите нас
Британија ће послати 20.000 војника ради учешћа у вежбама НАТО „Снажни заштитник“, које треба да почну у првој половини ове године, произлази из саопштења, објављеног на сајту британске владе.
У саопштењу се прецизира да ће припадници Краљевске Ратне морнарице, Британске армије и Краљевског ваздухопловства бити распоређени по целој Европи.
Такође се наглашава да распоређивање снага у оквиру „једне од највећих вежби од периода Хладног рата“ укључује распоређивање 16.000 војника у Источној Европи од фебруара до јуна, као и тенкова, артиљерије, хеликоптера.
Поред тога, у склопу Ратне морнарице и Ратног ваздухопловства биће ангажована ваздушна јуришна група са борбеним авионима Ф-35Б, као и осматрачки авион „посејдон П8“.
Очекује се да ће ову информацију накнадно објавити и министар одбране земље Грант Шапс.
Раније је шеф војног комитета НАТО Роб Бауер изјавио у интервјуу агенцији РАР да ће НАТО на вежбама „Снажни заштитник“ („Steadfast Defender“) 2024. године разрадити одговор на могући напад Русије на источно крило.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да нико не жели сукоб Русије и НАТО. Али, ако то неко пожели, ми смо спремни, поручио је он.
Које вредности Русије ће спасити свет погледајте у емисији „Од четвртка до четвртка“:
Британски војници на војним вежбама НАТО-а у Естонији - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
СВЕТ
Западни медији: НАТО планира највеће војне вежбе од времена Хладног рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала