- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Александар и Јуриј Ревич гостују у „Гварнеријусу“

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаЈуриј Ревич
Јуриј Ревич - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Отац и син Александар и Јуриј Ревич, канадско-руски виолиниста Олег Похановски и „Танго џез квартет“ из Аргентине биће гости Установе културе „Гварнеријус“ у Београду, најавио је виолиниста Јован Колунџија.
„Један број музичких уметника светског реномеа који не 'уцењују' са високим хонорарима, доћи ће у Београд да подучавају младе таленте. Пре свега ће тим поводом поново доћи наш стални гост млади Јуриј Ревич и његов отац Александар, који је био виолиниста, али је престао да свира због проблема са руком. Јуријев отац је међу најбољим педагозима у Москви, директор централне музичке школе, најјаче у главном граду Русије“, рекаоје Колунџија за Тан‌југ.
Отаци син Ревич ће доћи са шест музичара:
„Биће то мали фестивалу трајању од два - три дана. Јуриј ће са оцем одржати мастер класове за нашу децу, што ће бити драгоцено. Јуриј Ревич има шта да каже, јер крстари светом, свуда га има, не знам где је данас, још мање где ће наступати сутра. Данас је у Турској, сутра у Србији, онда одмах лети за Француску“.
Јуриј Ревич је у децембру наступио у Сали Београдске филхароминије, што му је био шести концерт у Београду.
Колунџија за мај је најавио долазак чувеног канадског виолинисте руског порекла Олега Похановског, који је одржао мајсторски курс почетком 2018. године баш у „Гварнеријусу“, тадашњем Центру лепих уметности.
Похановски је виртуоз на виолини и клавиру, аранжер и музички педагог, који за собом има преко 2.000 концерата.
Од самог старта каријере називају га „руским Николом Паганинијем“ и Колунџија је истакао да га критика описује као „најбољег виолинисту данашњице”:
„То не може тек тако да се каже или напише. Значи да је стварно изванредан и врхунски, да је на све стручне личности оставио тако снажан утисак. Олег је јединствен по томе што му је техника заиста апсолутно невероватна. Он је право чудо, публика ће уживати да га гледа. Доћи ће са једним пијанистом из Париза, тако да ће одржати мастер клас“.
Након завршеног Московског конзерваторијума, Похановски се усавршавао на престижном „Џулијарду“ (САД), а докторирао је на Музичком универзитету у Монтреалу (Канада).
Поред концертне активности Похановски се веома успешно бави и педагошким радом као професор виолине Универзитета Манитоба у Канади и Универзитета Лејк Стејт Супериор у Мичигену (САД).
Осим Јурија Ревича и Олега Похановског, Колунџија је најавио да ће „Танго џез квартет”, који је прошле године распродао два концерта у „Гварнеријусу“ поново гостовати у Београду током лета, овог пута на Калемегдану или на Коларцу у оквиру фестивала БЕЛЕФ.
Денис Мацујев  - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2024
КУЛТУРА
Руски пијаниста Денис Мацујев 25. јануара у Коларчевој задужбини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала