- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шест година од убиства Оливера Ивановића, одржан помен у Храму Светог Саве /фото/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICПомен Оливеру Ивановићу у Храму Светог Саве
Помен Оливеру Ивановићу у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
У Храму Светог Саве у Београду јутрос је одржан помен поводом шест година од убиства Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе Србија, демократија и правда, ком су присуствовали и председница Владе Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.
Помену је, поред Ивановићеве удовице Милене Поповић, сина, пријатеља и бројне родбине, присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Oливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа испред просторија његове странке у Северној Митровици.
© Tanjug / RADE PRELIĆПомен у Храму Светог Саве поводом годишњице убиства Оливера Ивановића
Помен у Храму Светог Саве поводом годишњице убиства Оливера Ивановића - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Помен у Храму Светог Саве поводом годишњице убиства Оливера Ивановића
Убице и налогодавци атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није желела да одговара на упите наших државних органа у вези са истрагом и доказима.
Тужилаштво у Приштини је крајем децембра прошле године подигло оптужницу против М. М. због наводно више кривичних дела у случају убиства Ивановића.
Пред Основним судом у Приштини од раније се води поступак против шесторо оптужених за помагање у убиству. Оптужени су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.
Оливер Ивановић је од јануара 2014. године, заједно са још четворицом Срба, био притворен у затвору у Косовској Митровици, где су га теретили за наводни ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.
Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године. Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.
На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда укинута, да би августа 2017. године почело поновљено суђење у том поступку.
Ивановићу је, иначе, у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала