- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Стижу НАТО војници на границу са Србијом: Америка спрема југоисточно крило за сукоб са Русијом

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛетонски војници
Летонски војници - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Изградња базе за 5.000 НАТО војника у Бугарској показује да, после последњих дешавања у украјинској кризи, Америка има намеру да преко европских савезника и водећих земаља НАТО ојача југоисточно крило, црноморски регион и балтичке земље, каже за Спутњик генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума.
А у оквиру тог општег плана, Бугарска је добила задатак да обезбеди услове за формирање базе за 5.000 војника, додаје Ковач.
„Изградња те базе неће вероватно бити условљена односом САД према Србији већ односом према Руској Федерацији. Односно, смештање тих снага у Бугарској биће оријентисано ка Црном мору. У оквиру тог плана, балтичке земље су добиле задатак за стварање услова за прихват већих контингената војника из водећих земаља НАТО, пре свега Немачке, Британије па и Пољске“.

Америчка милитаризација ЕУ за будући сукоб са Русијом

Ковач сматра да САД покушавају да се извуку из обавезе да држе део копнених снага на „европском делу ратишта“ али је сигурно да НАТО припрема копнене снаге које ће држати на истоку Европе, јер са решавањем украјинске кризе неће нестати њихове амбиције.
„Победа Русије у Украјини неће значити за САД крај кризе и сукоба, а Американци имају сценарио да што више увуку Немачку у тај конфликт. Видимо да Немачка, под сугестијама Америке, размишља о томе да уведе служење војног рока, повећа војни буџет и да неких сто, можда 200 милијарди евра ванредних улагања уложи у сложене борбене системе, набавке нових количина оружја и изградњу нових капацитета за производњу муниције. Све то је посредна милитаризација ЕУ и водећих земаља НАТО у Европи, јер Америка жели да се бави другим стратешким проблемима и зато своју водећу улогу у Европи све више предаје Немачкој и Пољској“.
А Немачка и Пољска би, према Ковачу, требало да обједине источноевропске и централноевропске земље за неки пројектовани будући сукоб са Руском Федерацијом.

Лоша вест за Србију

Евентуално смештање додатних 5.000 НАТО војника близу границе са Србијом за нашу земљу није добра вест, јер би у случају кризе на Косову и Метохији та бригада била везана за наш простор, додаје Ковач.

„Није то нешто што би тренутно угрозило нашу безбедност, али имајући у виду улогу Америке у прављењу војске тзв. Косова ,тај контингент у Бугарској сигурно ће имати неке обавезе према њиховим плановима у односу на Србију, уколико и даље буде војно неутрална. Односно, уколико се и даље буде борила за останак Косова и Метохије у свом саставу“, закључио је Ковач.

НАТО база готова до 2025.

На бугарској територији биће изграђени инфраструктурни објекти за смештај око 5.000 НАТО војника, изјавио је бугарски министар одбране Тодор Тагарев.
„Током моје посете Сједињеним Државама разговарало се о могућности обезбеђивања неопходне инфраструктуре за размештање мултинационалне борбене групе НАТО на нашој територији. САД су спремне да помогну да се за финансирање искористе различити међународни фондови. Постоји план да се бројност борбене групе НАТО на источном крилу повећа на ниво бригаде – до око 5 хиљада војника. У овом тренутку нема јасног плана, али смо спремни да обезбедимо све што је потребно на време“, рекао је министар.
Тагарев је додао да неопходна инфраструктура укључује не само места за смештај савезника, већ и многе друге објекте. Раније је саопштено да ће изградња војног кампа у Бугарској за смештај мултинационалне борбене групе НАТО коштати више од 50 милиона евра, а база би требало да буде готова до 2025. године.
Отварање команде за специјалне операције САД у Албанији - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
РЕГИОН
Бугарска припрема инфраструктуру за распоређивање око 5.000 војника НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала