- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон жели да Кијев промени стратегију и пређе у одбрану

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаРуска војска на краснолиманском правцу
Руска војска на краснолиманском правцу - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2024
Пратите нас
Вашингтон жели да Кијев промени стратегију и са офанзиве пређе у одбрану, а такву поруку саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан намерава да пренесе украјинском председнику Владимиру Зеленском током разговора на Светском економском форуму у Давосу, пише новинар Блумберга Андреас Клут.
„Саливан ће током разговора на маргинама Светског економског форума пренети поруку свог шефа, председника Џозефа Бајдена, Зеленском. Бела кућа жели да Украјина промени стратегију и са офанзиве пређе на одбрану“, наводи се у чланку.
Према речима аутора чланка, Зеленски схвата смисао такве одлуке мада то не би желео да чује или да о томе говори јавно.
„Зато Зеленски треба да каже Саливану,а он Бајдену, да треба подсетити Конгрес да Украјина може да спроводи такву одбрану само ак им САД и савезници гарантују да ће имати на располагању сва могућа средства“, наводи Блумберг.
Зеленски, како се наводи, осећа да је потребно да негира чињеницу да се у сукобу стигло у ћорсокак и због тога његов циљ остаје тзв. формула мира о којој се у Давосу дискутовало на нивоу саветника за националну безбедност.
„Али, Русија није позвана а Кина се није појавила тако да сви знају да је то ћорсокак“, наводи аутор.
Како је истакао, контраофанзива Украјине је доживела крах, то је разочарало Вашингтон који је позвао Кијев да промени тактику. Руске снаге су се добро утврдиле док су Украјинци претрпели огромне губитке у људству и потрошили превише муниције.
Према његовим речима, Зеленски треба да каже Саливану да ће Кијев престати да шаље западне тенкове по добро минираном терену јер то нема никаквог смисла.
Ипак, напомиње да Кијев не може да штити своје положаје без помоћи САД и Европе.
Погледајте и:
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2024
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Без Русије састанци о „мировној формули“ Зеленског — празни разговори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала