- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Осуђујемо одлуку САД да пошаљу „џавелине“ тзв. Косову

CC0 / Public domain / Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 "Џавелин"
Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Москва осуђује планове Вашингтона да пошаље тзв. Косову противтенковске системе „џавелин“, јер то подрива преговарачки процес, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Она је на брифингу истакла да Русија одлучно осуђује све покушаје да се наоружају нелегитимне паравојне структуре Приштине.

„Неодговорност коју показују Вашингтон и његови савезници, непоштовање норми међународног права, одредби резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, подривају преговарачки процес о питању Косова и повећавају ризик од дестабилизације како у самој покрајини тако и у самом балканском региону“, поручила је дипломата.

Претходно, амерички Стејт департмент одобрио је могућу продају тзв. Косову ракета „џавелин“ у вредности од 75 милиона долара, саопштила је Агенција за сарадњу у области безбедности Пентагона, која је одговорна за испоруке војне технике и оружја у иностранству на основу међувладиних споразума.
Подсетимо, раније је амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофера Хил обавестио на састанку са председником Србије Александром Вучићем о америчкој одлуци да прихвати захтев Приштине о куповини противтенковских ракета „џавелин“. Председник Србије је рекао да је то велико разочарање за нашу земљу.
Министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци потврдио је да су започете процедуре за куповину противтенковских ракета "џaвелин" за тзв. Косово од САД и истакао да је одлука о тој набавци део плана транзиције КБС у војску.
Погледајте и:
Ракетни систем Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2024
(НЕ)КОРЕКТНО „Џавелин“ – џаба им! Хил коначно признао: Косово није држава, пита се Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала