- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски признао у Давосу: На свету нема довољно ресурса да се победи руска војска

© AFP 2023 / THOMAS COEXПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски признао да у свету нема довољно војних ресурса да Украјина може да парира руској војсци.

„На пример, артиљеријска муниција калибра 155 милиметара. Цео свет, производња свих компанија које производе артиљеријску муницију, калибра 155 милиметара није довољна за артиљеријски рат у Украјини. У свету данас нема довољног обима производње артиљеријске муниције да украјинска војска може да парира руској војсци“, рекао је Зеленски на конференцији у Давосу.

Министар за стратешка питања у индустрији Украјине Александар Камишин је 14. јануара изјавио да Кијев никада неће моћи у потпуности да покрије потребе за наоружањем сопственом производњом.
Ариљерија калибра 155 милиметара се примењује у НАТО земљама. САД су испоручиле Украјини далекометне хаубице М777 калибра 155 милиметара, а украјинска војска их активно користи за гранатирање градова у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Осим тога, украјинској војсци је испоручено и немачко самоходно артиљеријско оруђе ПЗХ 2000, пољско „краб“ и француско „цезар“, које користи муницију таквог калибра.
Погледајте и:
Ли Ћијанг - премијер Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2024
Специјална операција у Украјини
Медији: Кина задала ударац Зеленском у Давосу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала