- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка војска извела нове ракетне ударе на положаје Хута у Јемену

© AP Photo / UK Ministry of DefenceБританска морнарица испаљује ракете као одговор на акције Хута у Црвеном мору
Британска морнарица испаљује ракете као одговор на акције Хута у Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Америчка војска је у току ноћи извела нови талас ракетних удара са бродова и подморница на локације у Јемену које контролишу Хути, што је четврти пут да војска САД директно гађа положаје у Јемену у последњим седмицама.
Удари су покренути са Црвеног мора и погодили су 14 пројектила које је команда америчке војске оценила као „непосредну претњу“, преноси АП.
„Снаге су извеле ударе на 14 пројектила Хута које подржава Иран, а који су били спремни да буду испаљени из области под контролом Хута у Јемену. Пројектили су били на лансирним шинама и представљали су непосредну претњу трговачким бродовима и бродовима америчке морнарице у региону, и могле су бити испаљене у било ком тренутку, што је навело америчке снаге да искористе своје право и обавезу да се бране“, наводи се у саопштењу америчке војске.
Хути су претходно преузели одговорност за напад на амерички теретни брод „Генко Пикард“, који су, како тврде, директно погодили.
Хути су додали да неће оклевати да циљају све мете које су претња арапском свету и Црвеном мору са „легитиним правом да бране Јемен и наставе подршку над угњетеним Палестинцима“.
Амерички Стејт департмент је саопштио да су јеменски Хути проглашени терористичком групом, а да та одлука ступа на снагу за 30 дана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала