- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: На Западу се све више говори о директном сукобу нуклеарних сила

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
На Западу се све више говори о сукобу нуклеарних сила, а све је мање средстава за обуздавање, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на годишњој конференцији за новинаре.
„Циљ (САД) је јасан... да покушају да некако обезбеде контролу над нашим нуклеарним арсеналом и смање нуклеарне ризике за себе. А ризици, наравно, настају као резултат војног притиска на нашу земљу. Све више се говори о вероватноћи директног сукоба између нуклеарних сила, а све је мање средстава за обуздавање на Западу у том погледу“, истакао је Лавров.
Лавров је додао и да се тренутно примећује негативна динамика у области стратешке стабилности и безбедности, што је последица процеса који прате прелазак из униполарног у мултиполарни свет.
Руски министар назвао је непристојним понашање САД, које повремено подсећају на билатерални дијалог о оружју само да би добили приступ руским нуклеарним објектима, док истовремено пружају војну помоћ Кијеву.
Он је подсетио да је Вашингтон пре извесног времена покренуо тему контроле наоружања „искључиво да би се наставиле инспекције и посете (руским) нуклеарним објектима“.
„Истовремено су Украјинцима испоручивали оружје уз помоћ којег су, на пример, гранатиране базе наших стратешких бомбардера. То су људи који очигледно немају ни елементарне пристојности. Да не говоримо о свеобухватном разумевању националних интереса и (граница) онога што је могуће у међународним преговорима“, приметио је Лавров.
„Данас постоји изузетно негативна динамика у овој области (стратешке стабилности и безбедности) и овај тренд се погоршава“, рекао је министар.
Према његовим речима, то је, пре свега, последица интензивирања борби око „оних историјских процеса који прате помаке светског поретка са униполарног модела на полицентрични светски поредак“.
Он је оценио да је озбиљан разговор са Сједињеним Америчким Државама о перспективама за обнављање стратешког дијалога данас немогућ, независно од стања у међународној безбедности и стратешкој стабилности.
„Много се у последње време говори о изгледима за наставак стратешког дијалога са Сједињеним Америчким Државама; ова тема се с времена на време појављује у разговорима и контактима са медијима. Али, говорити озбиљно… о тим перспективама није могуће независно од општег стања у области међународне безбедности и те саме стратешке стабилности“, истакао је Лавров.
Он је напоменуо да је данас динамика у овој области изузетно негативна и да се погоршава.

Запад не жели да слуша забринутости Русије

Према његовом мишљењу, Запад не жели да чује забринутост Русије, већ напротив, тежи ескалацији кризе у Украјини и ствара додатне стратешке ризике.
„Не видимо ни најмањи интерес ни САД ни НАТО-а да пристану на правично решење актуелног украјинског сукоба. Они не желе ни да чују за наше забринутости, не желе да озбиљно разговарају о уклањању фундаменталних несугласица. Напротив, Запад чини све да ескалира украјинску кризу, а то сада ствара додатне стратешке ризике“, констатовао је министар.
Он је подсетио да су Русија и САД су у децембру размениле писане предлоге о стратешкој стабилности.
Лавров је подсетио на предлоге Русије о безбедности у Европи, који су формулисани и предати Сједињеним Америчким Државама и другим земљама НАТО-а у децембру 2021. године, али су „одбијени“.
„У децембру 2023. предали смо мисли које сам сада изнео у општим цртама, ставили их на папир, као и писане предлоге које су нам дали Американци. Ове оцене за нас немају алтернативу и полазимо од чињенице да по том питању нема никаквих нејасноћа“, додао је Лавров.
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
РУСИЈА
Лавров пита Шолца и Макрона: Имате ли савести?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала