- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Потврђена активна улога Француске у прокси рату – руски удари на плаћенике у Харкову разоткрили све

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуски ПВО систем "Бук" делује на харковском делу фронта
Руски ПВО систем Бук делује на харковском делу фронта - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Руско министарство одбране саопштило је у среду да је извело прецизан напад на зграду у којој се налазило на десетине француских плаћеника, те да је том приликом убијено више од 60 и рањено преко 20 људи.
Прошлог октобра, у ексклузивном извештају, Спутњик је открио да је француски војни обавештајац био у контакту са страним плаћеницима који су деловали у Украјини око две године пре ескалације кризе у Донбасу у свеобухватни прокси рат који укључује Русију.
Документа до којих је дошао Спутњик показују да је официр француске Управе војне обавештајне службе и Генералног директората за спољну безбедност Арно Eли био на терену у Кијеву између јануара и маја 2020. године у мистериозној мисији, притом изнајмљујући стан на око 800 метара од „састајалишта плаћеника“.
Шпијун, који је познат и по томе да је учествовао у мисијама у Русији, Јерменији и Грузији, добио је национални орден за заслуге у октобру 2020. године, а унапређен у потпуковника у децембру 2021. године.
Француска је играла углавном скривену, али кључну улогу у обезбеђивању Кијева оружјем и његовој припреми за кризу 2022. године, а бивши француски председник Франсоа Оланд је у децембру исте године признао да је мировни споразум из Минска 2015. који је имао за циљ да оконча грађански рат у Донбасу заправо била варка коју је Кијев осмислио да се поново наоружа. Француска је само између 2014. и 2020. послала Украјини помоћ у оружју у вредности од око 1,6 милијарди евра.
Погледајте и:
Мистериозни човек - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
СВЕТ
Шта је француски војни шпијун радио у Кијеву две године пре кулминације сукоба с Русијом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала