Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шеф Канцеларије ЕУ позвао приштинске власти да обезбеде петицију и у Зубином Потоку и Звечану

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗвечан
Звечан - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
Пратите нас
Шеф Канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог позвао је данас Приштину да обезбеди сву неопходну документацију и омогући групама грађана да покрену прикупљање потписа и у Зубином Потоку и Звечану.
Он је на друштвеној мрежи Икс написао да је и даље кључно брзо одржати ванредне локалне изборе на северу КиМ уз „безсуловно учешће“ Срба са КиМ.
Суниог је додао и да је добро да су Срби са КиМ започели прикупљање потписа за петицију за опозив градоначелника у Северној Митровици и Лепосавићу.
„Задовољство је видети да косовски Срби користе своја демократска права предвиђена законским оквиром Косова и да су започели прикупљање потписа потребних за петицију за опозив градоначелника у Северној Митровици и Лепосавићу“, навео је Суниог.
Грађанске иницијативе у Лепосавићу и Косовској Митровици започеле су у среду прикупљање потписа за смену градоначелника.
За градоначелнике четири општине са српском већином на северу КиМ изабрани су Албанци, на локалним изборима одржаним у априлу прошле године, које су Срби бојкотовали због непоштовања бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада специјалних јединица на север КиМ и противправних хапшења Срба.
На те изборе изашло је свега око 3,5 одсто бирача од укупно 45.950 уписаних, тачније тада је гласачко право искористило њих 1.567, од којих 13 Срба.
Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.
Петиције за смену градоначелника покренула је група грађана из северног дела Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана.
Привремене власти у Приштини су прошлог лета усвојиле тзв. административно упутство за разрешење градоначелника путем петиције.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала