- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војник поред хаубице Д-30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге ослободиле насеље Весело у ДНР; Адмирал НАТО: Не очекујте чудо у овој години

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 694. Украјинске снаге ракетирале Белгород, оборено је десет ракета. Изнад Московске и Лењинградске области пресретнути украјински дронови. Протеклог дана руске снаге уништиле су базу горива и три складишта муниције украјинске војске, а уништени су радарски системи П-18 и „небо“ и привремена база плаћеника.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
19:12 18.01.2024
Шеф војног комитета НАТО-а, холандски адмирал Роб Бауер, рекао је 18. јануара да „не очекује чуда ни са једне стране“ у сукобу у Украјини 2024. године.
„Рекао бих да не треба очекивати чуда ни са једне стране… Стране ће тражити прилике да их искористе, али, као што сам рекао, не очекујем чуда. Биће тешко, али морамо да наставимо да подржавамо Украјину, то је најважнија ствар коју морамо да схватимо“, рекао је Бауер новинарима, преноси Ројтерс.
13:57 18.01.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Руске снаге ослободиле су место Весело у ДНР;
На купјанском правцу одбијено је шест украјинских напада, противник је изгубио готово 155 војника и два тенка;
На краснолиманском правцу одбијена су три напада, противник је изгубио више од 200 људи, пет оклопних возила, укључујући борбено возило пешадије „бредли“;
На доњецком правцу погинуло и рањено више од 260 украјинских војника, уништен тенк и два борбена возила пешадије;
На јужнодоњецком правцу одбијен је један напад, противник је изгубио више од 130 припадника,
На запорошком и херсонском правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 95 људи и четири тенка;
Уништена су два пункта где су били лоцирани страни плаћеници, четири складишта Оружаних снага Украјине са муницијом,
Током претходног дана оборене су две ракете „точка у“, 18 граната вишецевног ракетног система „хајмарс“ и „вампир“, као и 91 дрон.
11:26 18.01.2024
Француска намерава да сваког месеца током 2024. године испоручује Украјини 50 бомби ААСМ, модификованих за совјетске авионе, изјавио је министар оружаних снага Француске Себастијен Лекорну за радио „Франс интер“.
„Веома важан елемент је да ћемо почети да испоручујемо бомбе ААСМ. Успели смо да их модификујемо за совјетске авионе ‘МиГ’и ‘Сухој’... Испоручиваћемо 50 бомби месечно током 2024. године, почев од јануара“, прецизирао је министар.
Он је додао да ће од фебруара Париз почети да испоручује Кијеву по три хиљаде граната месечно, а не две хиљаде, како је било раније.
Што се тиче испорука додатних ракета „скалп“, о којима је раније говорио председник Емануел Макрон, француски министар одбио је да саопшти када се очекује њихова испорука „из безбедносних разлога“.
11:14 18.01.2024
Саопштења да Русија и Украјина наводно могу да одрже директне преговоре у Женеви представљају гласине, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на годишњој конференцији за новинаре.
„То су само гласине“, прокоментарисао је Лавров.
Он је приметио да је потребно разговарати о условима за окончање сукоба у Украјини управо са Западом, али он за то није заинтересован.
„Наравно, о томе треба разговарати са Западом. Присетили смо се како је Запад у априлу 2022. забранио Украјини да потписује споразуме (са Русијом). Исто тако, Запад није заинтересован да сада почну било какви преговори. Дефинитивно команду издаје Вашингтон“, оценио је шеф руске дипломатије.
С тим у вези, Лавров је скренуо пажњу и на речи америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је рекао да не види непосредне изгледе за преговоре чак ни о дугорочном примирју у Украјини.
„Они уопште не желе да разговарају о регулисању сукоба. Понекад користе… тему проглашавања примирја да би напумпали Украјину оружјем, исто као што су користили Минске споразуме“, закључио је министар.
11:08 18.01.2024
У неколико области града Херсона, који је под контролом Кијева, одјекнуле су експлозије, саопштио је шеф украјинске градске администрације Роман Мрочко.
11:07 18.01.2024
Међу страним плаћеницима који су погинули у нападу руских снага на Харков, налазили су се и покровитељи „Руског добровољачког корпуса“ (терористичка организација забрањена у Русији), чији су борци учествовали у украјинском нападу на Брјанску и Белгородску област, саопштио је за Спутњик координатор николајевског подземља Сергеј Лебедев.
„Људи тамо (у погођеној згради) су били странци и чуо се француски језик. Не знамо тачно колико је Француза било током напада. Али сигурно је било оних који надгледају РДК. Они су странци“, објаснио је саговорник агенције.
Он је додао да се у истој улици у којој се налазила зграда са плаћеницима налази и војни одсек.
У среду је руско Министарство одбране саопштило да су руске оружане снаге високо прецизним ударом погодиле зграду са француским плаћеницима у Харкову, убивши преко 60 бораца и ранивши више од 20.
09:46 18.01.2024
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
РУСИЈА
Лавров пита Шолца и Макрона: Имате ли савести?
08:29 18.01.2024
Француска за годину дана произведе муниције калибра 155 милиметара колико Украјина потроши за неколико дана, изјавио је председник Одбора Сената за спољне послове и одбрану Седрик Перен.
Према његовим речима, украјинска војска сваког дана испали 5.000-8.000 граната тог калибра, док Француска произведе свега 20.000 такве муниције.
08:26 18.01.2024
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2024
СВЕТ
Бајден: Одуговлачење са издвајањем помоћи Украјини ─ претња за слободни свет
07:56 18.01.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је на територији целе Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
07:55 18.01.2024
Запад треба да помогне Оружаним снагама Украјине да нападну Крим, пише новинар портала „Хил“ Глен Ховард.
„Следећи корак Запада на Црном мору биће помоћ Кијеву у нападу на Крим и спречавање логистике руских војника који делују на југу Украјине“, наводи се у чланку.
Аутор подсећа да је украјински председник Владимир Зеленски тражио од Запада немачке крстареће ракете „таурус“, мада су немачки званичници то одбили због бојазни од ескалације сукоба.
07:36 18.01.2024
Украјинске снаге на десној обали Дњепра постепено прелазе на стратешку одбрану, а у самом Херсону, који је под њиховом контролом, утврђују одбрану, изјавио је за Спутњик губернатор Херсонске области Владимир Салдо.
„У Херсону се утврђују неке улице које иду паралелно са обалом. Граде се утврђења на граници са Николајевском облашћу и на другим местима. Непријатељ рачуна на могућност да пређе у одбрану“, нагласио је губернатор.
07:31 18.01.2024
Хеликоптер Ка-52 „алигатор“ уништио је оклопну технику и људство Оружаних снага Украјине у сватово-кременском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:26 18.01.2024
Украјинске беспилотне летелице авионског типа пресретнуте су изнад Московске и Лењинградске области, саопштило је руско Министарство одбране.
У саопштењу се истиче да су дежурни ПВО системи уништили један дрон изнад Московске области, док је један дрон пресретнут изнад Лењинградске области.
07:24 18.01.2024
Украјинска војска је у четвртак ујутру испалила 10 ракета на Белгород и Белгородску област, све су оборили руски системи ПВО, саопштио је губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
Једна становница Белгородске области задобила је рану од гелера, додао је Гладков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала