- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Случајност? Велике НАТО вежбе падају баш за – председничке изборе у Русији

CC BY 2.0 / EVERT-JAN DANIELS / Војне вежбе НАТО-а
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
Пратите нас
Предстојеће НАТО вежбе, највеће у последњој деценији, говоре о агресивном карактеру земаља овог војно-политичког блока и демонстрирају припреме за рат са Русијом. У руској стручној јавности, има мишљења да није случајно што се НАТО маневри „Steadfast Defender-2024“ поклапају са кампањом за руске председничке изборе, готово све до инаугурације.
Циљ је, између осталог, застрашити руске гласаче и друштво у целини, што је директно мешање у унутрашње ствари Русије.
Осим тога, Северноатлантска алијанса може да искористи вежбе за припрему разних провокација против Русије.
„Сваке НАТО вежбе, посебно у близини наших граница, никада нису искључивале могуће провокације. Друго, свака војна вежба може бити претеча или поље реалних борбених дејстава против Русије, или барем против Белорусије. Ми то увек имамо на уму, помно то пратимо, јер као што видите ови манвери ће трајати веома дуго“, каже руски војни експерт Виктор Баранец.
У великим маневрима, који ће трајати од краја јануара до маја, учествоваће око 90 хиљада војника из 31 земље-чланице те алијансе, као и будућа чланица - Шведска. Биће ангажовано и више од 50 бродова, више од 80 борбених авиона, хеликоптера и дронова. Користиће се најмање 1.100 борбених возила, међу којима 133 тенка и 533 борбена пешадијска возила.

Покушај да се Русији одвуче пажња са Украјине

Агенција ДПА, позивајући се на неименоване изворе, наводи да су вежбе усмерене на „обуздавање Русије“, док шпански АБЦ тврди да ће НАТО симулирати почетак трећег светског рата након напада потенцијалног непријатеља по имену Оказус на једну од чланица НАТО.
Ту верзију потврдио је и главнокомандујући здружених снага западне војне алијансе у Европи амерички генерал Кристофер Каволи, прецизирајући да је тај „потенцијални непријатељ“ - Русија.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНа НАТО војним вежбама „Steadfast Defender-2024“ учествоваће око 90 хиљада војника из 31 земље-чланице те алијансе, као и будућа чланица - Шведска
Војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
На НАТО војним вежбама „Steadfast Defender-2024“ учествоваће око 90 хиљада војника из 31 земље-чланице те алијансе, као и будућа чланица - Шведска
Дакле, сценарио маневара укључује руски напад на савезничку територију, што би покренуло члан 5 НАТО уговора, који предвиђа колективну одбрану.
Члан 5 активиран је само једном - након терористичких напада у Сједињеним Државама 11. септембра.
НАТО звецка оружјем на границама Русије, што додатно ствара тензије у Европи и води ка ескалацији. Руски војни стручњаци истичу да је Русија спремна на сваки сценарио који НАТО блок „одигра“, али сматрају да би НАТО такође морао да узме у обзир чињеницу да Русија има све могућности да охлади усијане главе, истовремено подсећајући да НАТО оружје и војну технику руске снаге успешно „крцкају“ на линији фронта у оквиру војног сукоба у Украјини.
„И коначно, последња ствар - ове вежбе су, према замисли НАТО-а, потребне да руским војним, финансијским и људским ресурсима скрену пажњу са украјинског бојног поља. То је нама апсолутно јасно, а имамо довољно снага на том крилу где се вежбе одржавају да одбијемо сваку претњу“, каже Баранец.
Многи западни политичари, укључујући америчког председника Џоа Бајдена, упорно износе тезе да би Русија могла да нападне једну од земаља блока ако победи у украјинском сукобу, док је Москва више пута истицала да не представља претњу ниједној од земаља Северноатлантске алијансе, да нема намеру никога да напада, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. Истовремено, Русија је и даље отворена за дијалог, али на равноправној основи, а Запад мора да напусти курс ка милитаризацији Европе.
Руски председник Владимир Путин је раније рекао да Русија не жели директан војни сукоб са НАТО-ом, али „ако неко жели, Москва је спремна за то“.

НАТО вежбе дестабилизују Европу

У саопштењу Алијансе се наводи да ће „Steadfast Defender-2024“ показати способност НАТО-а у брзом распоређивању снага из Северне Америке и других делова Алијансе за ојачавање одбране Европе.
Вежбе ће "показати да НАТО може да спроводи и одржава сложене операције са више домена током неколико месеци, на хиљадама километара, од крајњег севера до централне и источне Европе, у било којим условима", саопштила је та организација.
Сценарио вежбе је формулисан тако да не оставља никакву сумњу да је део припрема за војну конфронтацију са Русијом и да је то још један смишљен корак ка дестабилизацији ситуације на северу Европе. Москва ће, истичу експерти, учинити све што је потребно да осигура безбедност својих граница.
Иако у Русији постоје мишљења да се велике НАТО вежбе не поклапају случајно са председничким изборима у тој земљи, Баранец сматра да то можда и нема толико везе, јер НАТО стално одржава вежбе и организује провокације на руским границама.
„Те вежбе су се већ одавно претвориле у непрекидне активности. Једне вежбе се завршавају, друге почињу и тако у недоглед, без обзира да ли се у Русији води некаква политичка кампања или не“, закључио је Баранец.
Претходне вежбе сличног обима, „Reforger“ одржане су 1988. током Хладног рата са 125.000 учесника, док су највеће НАТО вежбе - “Trident Juncture” - од Хладног рата изведене 2018. На тим маневрима учествовало је више од 50 хиљада војника.
Министарство одбране Белорусије, белоруска војска - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2024
РУСИЈА
Белорусија спремна да се брани свим силама и средствима: Елемент обуздавања – нуклеарно оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала